Byl posvěcen první katolický kostel

15.3.2008 

Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kard. Ivan Dias posvětil včera v hlavním městě Kataru Ad-Dauha vůbec první katolický kostel v tomto státě po 14 stoletích. Svatyně Panny Marie Růžencové byla postavena na pozemku, který daroval emír Hamad bin Chalif Al Thani. Součástí celého stavebního komplexu je také škola, konferenční centrum, knihovna a fara. ?Na dnešní den katolíci čekali s obrovskou touhou,? řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Paul Hinder. ?Doufali, že se jim konečně dostane prostor, kde by se mohli v bezpečí a důstojně shromažďovat k modlitbě. A nyní jako by se ocitli doma, ve vlasti v cizí zemi.? Vznik katolického chrámu byl podle mínění apoštolského vikáře Arábie Katarskou společností přijat, byť ne jednomyslně:

?Vždycky se najde někdo, kdo nesouhlasí, a má za to, že se tak projevuje přílišná otevřenost. Mám však dojem, že většina obyvatel, i těch místních, to v zásadě chápe a souhlasí s tím, aby lidé, kteří přijíždějí do země pracovat k jejímu prospěchu, měli také možnost vyznávat důstojně vlastní víru. Samozřejmě, že existují určité podmínky, které jsou kladeny i v jiných státech tohoto regionu: výslovné znaky naší víry jako kříž nebo sochy nesmějí být vidět zvnějšku. Uvnitř však máme plnou svobodu zařídit si všechno tak, jak je to v kostele obvyklé.?

Katar se rozléhá nad Perských zálivem a má kolem 750 tisíc obyvatel, z nichž tři čtvrtiny představují cizinci, zaměstnaní v turistické infrastruktuře nebo v ropném průmyslu. Stát navázal diplomatické vztahy s Vatikánem v roce 2002 a tamější katolickou komunitu tvoří 100 tisíc věřících. Od roku 2002 mezi nimi působí filipínský kapucín O.Tom Veneration. Po dnešní konsekraci kostela v Kataru zůstává pouze Saúdská Arábie jediným státem u Perského zálivu, ve kterém není žádný křesťanský kostel. Odhaduje se, že v Saúdské Arábii žije kolem 800 tisíc katolíků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.