Katolicko-židovský dialog pokračuje

10.3.2008 

Kardinál Bertone se na závěr své návštěvy v Ázerbájdžánu v odpovědi na otázku italské agentury ANSA zmínil o tom, že modlitby, u kterých by stála za úvahu případná korekce jejího obsahu, se vyskytují na obou stranách, tedy u katolíků i u židů. Narážel tím na text židovské liturgie o ?zatracení odpadlíků?, která byla zavedena v 1.století do tzv. Modlitby osmnácti požehnání právě ve vztahu ke křesťanům. Později byl hebrejskému termínu odpadlík přikládán i jiný význam, a v některých židovských obcích byla tato modlitba odstraněna. Ve zmíněném rozhovoru pro agenturu ANSA kardinál Bertone upozornil na to, že kritika, kterou vznesly některé židovské kruhy na obsah jedné z přímluv velkopáteční liturgie latinského misálu z roku 1962, se týká jen nepříliš početné skupiny věřících v rámci církve. Státní sekretář Svatého stolce svou zmínku o ?modlitbách, které by mohly či měly být změněny? opírá o názor ?významných představitelů judaismu?, třebaže nikoho nejmenoval. Nedávno se např. rabín Jacob Neusner postavil za právo katolíků modlit se také za židy. Kard. Bertone přitom odmítá jakékoli donucování ke konverzi, a staví se za předkládání vlastní víry v maximální úctě vůči druhému.

K otázce velkopáteční přímluvy se vyjádřil také vrchní Aškenázský rabín Yona Metzger, který přijel v těchto dnech do Itálie, aby uvedl do úřadu nového rabína v Terstu, Davida Margarita. Obřadu se účastnil mimo jiné i místní biskup Eugenio Ravignani. Podle mínění izraelského rabína nebylo úmyslem Církve poškodit Židy, když potvrdila užívání staršího latinského misálu z roku 1962, ale ? podle jeho mínění ? se tak stalo v nevhodnou dobu. Rabín Metzger však potvrdil, že ?náš dlouhý dialog s Vatikánem pokračuje?.

Pokračování dialogu potvrdil rovněž kardinál Walter Kasper, který oznámil, že v těchto dnech přijme ve Vatikánu skupinu rabínů z Jeruzaléma za účelem společné diskuse o zmíněné velkopáteční přímluvě. Delegace se setká také s kard. Bertonem. Kard. Kasper, který je předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, stojí také na čele vatikánské komise pro náboženské kontakty s judaismem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.