Mezinárodní centrum mládeže se připravuje na návštěvu Benedikta XVI.

8.3.2008 

Benedikt XVI. bude zítra v 10h dopoledne slavit mši svatou v kostele sv. Vavřince pro animátory tamního Mezinárodního mládežnického centra, které slaví 13. března 25.výročí svého založení. Mezinárodní mládežnické centrum představil Vatikánskému rozhlasu jeho vedoucí mons. Francis Kohn:

?Papež Jan Pavel II. si přál, aby bylo v Římě založeno centrum modlitby, formace a také evangelizace otevřené všem mladým, kteří sem přijdou na pouť. To se stalo také důležitým styčným bodem pro všechny mladé studenty a pracující, kteří přišli do Říma na pár let žít. Takže Centrum už 25 let přijímá mladé, kteří přicházejí do Říma sami nebo ve skupinách. Dostává se jim tu pomoci duchovní i konkrétní. Centrum je blízko baziliky sv. Petra a je to krásný románský kostel, ne příliš známý, protože je trochu skrytý a mnoho mladých tu zakouší osobní zkušenost setkání s Pánem, a vidí, jak se tu jejich životy mění.?

Jak se na návštěvu Svatého otce připravujete?
?Pro nás je to velká radost. Přípravy jsou v plném proudu, setkání je příležitostí zapojit všechny mladé, kteří v Centru pracují. Centrum spadá pod Papežskou radu pro laiky, ale od začátku je spravováno skupinkou lidí z komunity Emmanuel za pomoci dalších komunit a hnutí. To bylo přání papežské rady, aby animace Centra byla svěřena do péče různých hnutí. Je to poprvé, kdy sem přijde papež Benedikt XVI., ale ne poprvé kdy sem přijde Josef Ratzinger. Ten už tu byl mnohokrát jako kardinál, protože sem jsou často zváni různí biskupové a kardinálové z Římské kurie, nebo ti, co do Říma přijeli jen na návštěvu, aby tu pro mladé sloužili mši svatou. Kardinál Ratzinger tu byl mnohokrát. Práci centra oceňoval a také on byl mezi mladými velmi oblíben, takže jeho zítřejší návštěva je velice očekávaná..?

Tento týden je vlastně přípravou na Květnou neděli, která je Světovým dnem mládeže...
?Ve čtvrtek 13. března, což je výroční den založení centra bude večer slavena mše. Předsedat jí bude kardinál Rylko a po ní bude následovat vigilie připravená římskou diecézí. Po setkání s papežem bude z baziliky sv. Petra přenesen do kostela sv. Vavřince kříž Světových dnů mládeže, v pátek tu bude také mše svatá a po ní modlitební vigilie s komunitou z Taizé. V sobotu celé dopoledne, a to je pro nás velmi důležité, bude věnováno reflexím, svědectví mnoha lidí, kteří v minulosti s centrem spolupracovali. Bude to veselý den. Večer strávíme okolo kříže Světových dnů mládeže, což připravila komunita Emmanuel. A všechno se završí na Květnou neděli, která má letos stejné téma jako Světové dny mládeže v Sydney, a bude zaměřená na Ducha Svatého. Papež si totiž přeje, aby se v Sydney prohloubilo poznání osoby Ducha Svatého, aby ho mladí celého světa osobně poznali a žili z jeho přítomnosti.?

Říká vedoucí Mezinárodní mládežnického centra v Římě mons. Francis Kohn.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.