Papežská devíza Totus tuus inspirována traktátem sv. Ludvíka z Montfortu

13.1.2004 

160 let uplynulo od vydání Traktátu Ludvíka Maria Grignona z Montforu "O pravé úctě k Nejsvětější Marii Panně".Svatý otec při té příležitosti adresoval zvláštní list řeholníkům a řeholnicím z kongregací založených svatým Ludvíkem. Připomíná v něm, že toto základní dílo mariánské spirituality vzniklo na počátku 18. století. Sám autor, který zemřel roku 1716 se jeho vydání tiskem nedočkal. Více než sto let leželo v zapomnění. Objeveno bylo až roku 1842 a rok na to bylo publikováno. Od počátku se setkalo s velkým zájmem.

"Já sám jsem čerpal velkou pomoc z četby této knížečky," píše Jan Pavel II. Našel jsem v ní odpovědi na své obavy, že mariánská zbožnost v sobě nese příliš silnou konkurenci k uctívání Krista. Díky sv. Ludvíkovi jsem porozuměl, že prožívá-li se Mariino tajemství v Kristu, žádné takové nebezpečí nehrozí. Mariologické úvahy tohoto světce jsou totiž "zakořeněné v tajemství Nejsv. Trojice a v pravdě o Vtělení Božího slova."

Svatý otec připomíná, že právě z Traktátu sv. Ludvíka z Montfortu O pravé úctě k Nejsvětější Marii Panně pochází jeho biskupská devíza Totus tuus, celý tvůj. "Ta dvě slova vyjadřují naprostou přináležitost k Ježíši, skrze Marii," vysvětluje a cituje slova sv. Ludvíka: "Celý jsem Tvůj a všechno co mám náleží Tobě, můj milovaný Ježíši, skrze Marii, Tvou svatou matku." Učení tohoto světce, dodává papež, mělo hluboký vliv na mariánskou zbožnost mnoha věřících a také na můj vlastní život.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.