Benedikt XVI. ke Guatemalským biskupům

6.3.2008 

Chudoba a násilí, naléhavost misionářského úsilí a spolupráce mezi kněžími, to jsou některá z ústředních témat promluvy Benedikta XVI. k biskupům z Guatemaly, kteří jsou v Římě na návštěvě ad limina. Papež také připomněl ústřední roli rodiny, základní buňky společnosti. Vyjádřil také své obavy ze vzrůstajícího násilí a chudoby, která zasahuje velkou část populace. 60 procent obyvatel v Guatemale totiž žije pod hranicí chudoby. Tato situace často nutí k emigraci, což má zásadní dopad na rodinné a osobní vazby. ?Tento stav,? řekl Benedikt XVI. biskupům, ?vás vyzývá k tomu, abyste všem dávali poznat milosrdnou tvář Boha.? Svatý otec také hovořil o jednom z problémů, se kterými se musí guatemalští biskupové potýkat, a to s šířením sekt:

?Bůh požehnal guatemalskému lidu hlubokým náboženským cítěním, bohatým na lidové projevy zbožnosti, které je však třeba prohlubovat pevným křesťanským společenstvím. Právě vytrvalost ve víře a účast na svátostech posiluje věřící, aby obstáli před nabídkami sekt a údajných charismatických skupin, které se snaží mást a rozkládat církevní společenství.?

Poté se Svatý otec zastavil u tématu rodiny, založené na manželství:

?Tradice vaší země vidí v rodině, základní buňce společnosti, bytostný základ života a předávání víry a hodnot, ale dnes musí řešit nové pastorační a lidské výzvy, což si žádá stále důkladnější přípravu před uzavíráním svátosti manželství.?

Benedikt XVI. ocenil příkladnou spolupráci mezi kněžími, zdůraznil potřebu stálé lidské i teologické formace a vybídl biskupy, aby byli svým kněžím nablízku.

Benedikt XVI. připomněl II. Americký misionářský kongres, který se konal v roce 2003 v Guatemale, a V. generální konferenci episkopátu Latinské Ameriky a Karibiku, která proběhla loni v Aparecidě. Obě setkání dala impuls k posílení identity a evangelizačního úsilí. Svatý otec biskupy povzbudil k tomu, aby vytrvali ve vedení Božího lidu, který jim byl svěřen, ?aby vašimi slovy a příkladem, církev i nadále zářila jako pramen naděje pro všechny.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.