Setkání univerzitních studentů v Římě

1.3.2008 

V Aule Pavla VI. ve Vatikánu a v dalších deseti městech Evropy a Ameriky se dnes večer se Svatým otcem modlilo růženec kolem 40 000 studentů. Pobožností vyvrcholilo setkání studentů, které se konalo při příležitosti VI. evropského dne univerzit. Jeho letošní téma znělo: ?Evropa a Amerika společně pro budování civilizace lásky.? S přítomnými v Aule Pavla VI. byli díky telemostu spojeni také studenti v pěti evropských městech: Neapoli, Bukurešti, Toledu, Avignonu a Minsku a v pěti městech obou Amerik: Washingtonu, Mexiko city, Havaně, Brazilské Aparecidě a Loje v Ekvádoru.

Svatý otec vedl modlitbu růžence a ke studentům také krátce promluvil. Na závěr přítomní studenti a studentky dostali jako dar CD s poslední encyklikou Benedikta XVI. ?Spe Salvi? v pěti světových jazycích.
Celé setkání bylo organizováno Radou evropských biskupských konferencí a Úřadem pro vysokoškolskou pastoraci římského vikariátu.

Generální sekretář Rady evropských biskupských konferencí mons. Aldo Giordano vatikánskému rozhlasu o setkání vysokoškoláků v Římě řekl:

?Zaprvé je třeba odpovědět na výzvu globalizace. Katolická církev je univerzální, týká se tedy celého světa a má velikou možnost spojovat, spojit kontinenty do jedné ?sítě?. Navíc je tu nové chápání úkolu univerzit, a to zejména ze strany samotných studentů. Univerzity jsou místem myšlení, formace a kultury; jsou mezi sebou stále více propojeny a to jak na evropské, tak na světové úrovni. Jsou to přesně ti mladí, kteří zítra už budou mít ?pohled globální,? a také rovina jejich práce a kontaktů bude zahrnovat všechny kontinenty.?

Jak mohou mladí univerzitní studenti přispět k budování nové Evropy?
?Na jednu stranu, jsou mladí lidé svobodnější od ideologií. Starší generace museli ideologiím čelit a ještě se s tímto problémem vyrovnávají. Kromě toho mají mladí lidé spontánní zkušenost propojení národů a kultur. Jsou vždy na druhé straně hranice. Univerzita dnes podporuje tyto zkušenosti v cizích zemích. Mladí tudíž mohou přinést novost, mohou mít povědomí o doopravdy odlišném světě, o rozdílné civilizaci, o spravedlivější civilizaci, o civilizaci, která hledá mír. Z druhé strany proto, aby toto přání mladých mohlo zapouštět kořeny, je zde také velká potřeba formace a předávání trvalých hodnot. Jsou to zkušenosti lidské, kulturní a také hodnoty, za jejíž předání jsme zodpovědní.?

Setkání univerzitních studentů se v Římě zúčastnili také studenti Kristýna Valerová a Tomáš Petr z České republiky. Ti Vatikánskému rozhlasu těsně před začátkem společné modlitby růžence se Svatým otcem řekli, jak se na setkání dostali a jaké mají očekávání:

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.