Kardinál Bertone v Guantanamo

25.2.2008 

Vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone pokračuje ve své pastorační návštěvě Kuby, kde byl včera zvolen nástupce prezidenta Fidela Castra, jeho bratr Raul. Při včerejší bohoslužbě vyzval kubánskou mládež k odvážnému přiznání se ke Kristu. Pokud má katolická církev nějakou sílu, pak je to - podle jeho slov - pouze v jejím přiznání se k evangeliu. Bohoslužba se konala v Guantanamu , diecézi, kterou před deseti lety založil papež Jan Pavel II. a na jejímž území se nachází sporný zajatecký tábor Spojených států Amerických. Kardinál Bertone se k němu nijak nevyjádřil. Ujistil Kubánce, že papež Benedikt XVI. spoléhá na trpělivý dialog na všech úrovních kubánské společnosti a že cesta k optimistické budoucnosti může vést pouze skrze vzájemnou snahu o soulad a porozumění: jen tak bude možno zahojit rány minulosti.

Vatikánský státní sekretář se včera večer setkal s kubánskou mládeží v národní svatyni El Cobre, a vyzval mladou generaci, aby ?byla hlasem těch, kteří nejsou slyšet?. Poslední den návštěvy se kard. Bertone setká s nově zvoleným prezidentem Raulem Castro a promluví na státní univerzitě v Havaně o kultuře a etických základech lidské existence.

Návštěva státního sekretáře Svatého stolce na Kubě vyvolává velký zájem u všech latinskoamerických médií. Souvislost jeho návštěvy se změnami ve vedení tohoto komunistického státu vede k úvahám o možných změnách ve veřejné sféře, zejména směrem k demokratizaci a svobodě, i pokud jde o činnost církve. Předseda Venezuelské biskupské konference arcibiskup Ubaldo Santana vyjádřil přání, aby bylo zrušeno embargo, které uvalily na Kubu Spojené státy americké. Bílý dům však dnes oznámil, že tak neučiní, protože dosavadní změny nepovažuje za dostatečné.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.