Benedikt XVI. se setkal s Papežskou akademií pro život

25.2.2008 

?Společnost musí pomáhat těžce nemocným, aby mohli důstojně dojít k okamžiku smrti?, připomněl dnes Benedikt XVI. při své promluvě k účastníkům kongresu pořádaným Papežskou akademií pro život, které dnes přijal na audienci. Téma kongresu, který se v těchto dnech koná ve Vatikánu při příležitosti 14. generálního zasedání akademie, zní ?Být nablízku nevyléčitelně nemocným a umírajícím.? Papež ve své promluvě zdůraznil naprostou etickou nepřípustnost euthanasie a podpořil součinnost církve a civilních institucí na zajištění nezbytné pomoci těžce nemocným a jejich rodinám.

Celá společnost, nejen křesťanská komunita, je ?povolána k respektování života a důstojnosti nevyléčitelně nemocných a umírajících,? zdůraznil Svatý otec ve své promluvě a vyzval všechny, aby vnášeli do všech úrovní lidského života ?jas zjevené pravdy a oporu naděje.? Zejména lékaři, dodal, ?jsou povoláni k respektování lidského života v každé jeho fázi. Poté s odkazem na svou encykliku Spe Salvi zdůraznil, že společnost, která nepřijímá trpící, je krutá a nelidská: ?Ve společnosti, silně ovlivněné dynamikou produktivity a potřebami ekonomie, slabé osoby a nejchudší rodiny riskují, že budou v okamžicích ekonomických nebo zdravotních obtíží silně znevýhodněny. Stále častěji můžeme ve velkých městech najít opuštěné lidi, staré, těžce nemocné či na pokraji smrti. Právě v takových situacích se objevuje nátlak k euthanasii, zejména pokud se na lidskou osobu nahlíží utilitaristicky.?

Benedikt XVI. pak zopakoval, že etická nepřípustnost jakékoliv formy přímé euthanasie je, podle mnohasetletého učení církve, neměnná a stálá. Upozornil na to, že solidární a humánní společnost musí mít na paměti obtížné podmínky rodin, které dlouhodobě nesou tíhu péče o těžce nemocné, nesoběstačné členy. Léčby a zákroky musí vždy sledovat kriteria medicínské proporcionality.

?Společné úsilí občanské společnosti a společenství věřících musí směřovat k tomu, aby všichni mohli nejen žít důstojně, ale také dojít k okamžiku zkoušky a smrti v bratrském a solidárním prostředí také tehdy, když je smrt zastihne v chudé rodině nebo na nemocničním lůžku.?

Benedikt XVI. také připomněl, že tak jako jsou přiznána rodinám práva při narození nového člena, měla by podobná práva platit pro úzkou rodinu i v okamžiku terminálního stádia nemoci jejich příbuzného.

?Církev je se svými už rozvinutými díly i novými iniciativami povolána nabízet svědectví činné lásky, zejména v kritických situacích nesoběstačných osob, které nemají podporu rodiny, a těžce nemocným, kteří potřebují paliativní léčbu, a také přiměřenou duchovní pomoc.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.