Sympozium o historii inkvizice

23.2.2008 

V Římě skončilo třídenní sympozium o historii inkvizice, které se konalo u příležitosti 10. výročí otevření archivu Kongregace pro nauku víry. Sympozium pořádala Accademia dei Lincei, aby připomněla zpřístupnění tohoto archivu, o němž v roce 1998 rozhodl tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry kardinál Joseph Ratzinger. Mezi diskutovanými tématy byly také dvě dohody, které v letech 2002 a 2004 podepsala Itálie a Svatý Stolec, o vytvoření katalogu tohoto archivu. Mezi osmadvaceti účastníky byla také Antonia Pasqua Recchia, ředitelka Italských archivů:

?První dohoda byla o zahájení spolupráce, o způsobu, jakým archiváři italského státu mohou pracovat v archivu kongregace a o zahájení vytváření soupisů a nástrojů analýzy a dalších věcech, které historici potřebují k práci v archivu, k jeho užívání a zhodnocení. Druhou dohodou, která se vztahuje také na centrum studia inkvizice při univerzitě v Terstu, byl učiněn ještě důležitější krok, protože bylo rozhodnuto o spojení tohoto velkého díla zhodnocování pramenů dokumentujících inkvizici s výzkumem pramenů, které se jí týkají v italských státních archivech a zejména v diecézních archivech, které spadají pod dohled generálního ředitelství archivů.?

Jaký by, podle vás, měl mít přístup vědec, který chce bádat v archivu Kongregace pro nauku víry?
?Přirozeně postoj objektivní, z hlediska výzkumu musí mít neutrální pohled. Skutečnost, že toto rozhodnutí bylo učiněno jednostranně - protože nikdo Vatikánský Stát nenutil otevřít tento archiv, toto rozhodnutí bylo přijato v naprosté svobodě ? je znamením velké ochoty dívat se na věci objektivním pohledem, bez předsudků. Na naši historii, na historii inkvizice, na historii Itálie i Evropy se musíme dívat bez předsudků, analyzovat ji a interpretovat ji.?

Uplynulo 10 let od zpřístupnění archivu, jak je hodnotíte?
?Spolupráci mezi italským státem, ředitelství archivů a archivem kongregace hodnotím velmi pozitivně. Kulturní dědictví Itálie je z velké části dědictví církevní a jsme velmi rádi, že můžeme říct, že výzkumy, které jsme dělali, probíhali dobře a v budoucnosti chceme pokračovat v tomto úsilí, v této podpoře rozšiřování poznatků a ve vytváření nástrojů, které budou historikům pomáhat orientovat se v tomto výjimečném archivu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.