Setkání evropských a amerických biskupů ve Svaté zemi

12.1.2004 

V Betlémě dnes začalo setkání předsedů Biskupských konferencí Evropy a Spojených Států. Jednání se účastní také početná delegace katolíků Svaté země. Situace palestinského lidu, křesťanské komunity, pastorační plány místní komunity jsou témata, o kterých se hovoří v duchu motta jednání: ?Universální církev a solidarita s církví ve Svaté zemi?. Setkání v Betlémě potrvá do čtvrtka. O významu této iniciativy hovoří pro náš rozhlas P. Ibrahim Faltas, kustod baziliky Narození v Betlémě:

"Pomoc a solidarita s palestinským lidem, především s křesťany Svaté země. Z Betléma například odešlo přes dva tisíce lidí za poslední tři roky. Je tedy zapotřebí solidarity s obyvateli Betléma a s celým palestinským lidem, především s křesťany, kteří odcházejí," říká P. Ibrahim Faltas.

Na otázku, jak může církev posloužit komunitě ve Svaté zemi, P. Faltas odpovídá, že církev dělá všechno co může, a pomáhá místním křesťanům budovat domy. "Připravujeme pro Betlém dva velké projekty. Ale v současné době je největším problémem pro křesťany v Betlémě je to, že nemají práci. Ve skutečnosti je již dva roky blokována oblast turismu a můžete si představit ekonomickou situaci lidí. To, co nám dělá starosti je to, že tak mnozí křesťané odcházejí. Nemůžeme jim říci: "Musíte tady zůstat!" Velikým problémem je politická situace," uvádí P. Ibrahim Faltas.

Kustod baziliky Narození v Betlémě dále popisuje, jaké jsou konkrétní aktivity ve prospěch této tak těžce zkoušené oblasti:

"Naším posláním je výchova všech, ale zvláště dětí k míru. Máme školy, máme farnosti. Církev dělá vše pro výchovu k míru. Vícekrát jsme například pozvali palestinské a izraelské děti do Itálie. Setkali se a podnikali spoustu věcí společně. Toto je tedy konkrétní iniciativa, která pomáhá dvěma stranám podniknout konkrétní kroky k míru," uzavírá P. Ibrahim Faltas.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.