Na letošek připadá 550. výročí narození Beata Angelica

18.2.2008 

U příležitosti dnešní liturgické připomínky dominikána a slavného malíře známého pod jménem Beato Angelico, se dnes večer u jeho hrobu v římském kostele Santa Maria sopra Minerva konala mše svatá, kterou slavil předseda Papežské rady pro kulturu arcibiskup Gianfranco Ravasi. Bohoslužba se konala v rámci letošních oslav 550. výročí narození tohoto dominikánského řeholníka. ?Jeho život byl mimořádnou písní k Bohu, písní před anděly. Beato Angelico choval ve svém srdci jako poklad Boží slávu a vyjadřoval ji ve svých uměleckých dílech.? Těmito slovy připomněl roku 1984 Jan Pavel II. osobnost tohoto malíře, když jej prohlásil za patrona výtvarných umělců. Při této příležitosti Jan Pavel II. oslovil všechny umělce, aby je žádal o odvahu a velkodušnost, aby dovedli spojovat umělecké, lidské a mravní svědomí. Po více než dvaceti letech se k tomuto požadavku na adresu soudobého umění vyjádřil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas Mons. Ravasi:

?Zalistujeme-li v nějakém časopise současného umění, ihned neúprosně zaznamenáme jeden fenomén: jde tam o určitý druh analýzy horizontu, který je podstatně vyprázdněn, buď chybí anebo se vytrácí, je tvořen jen materiálními jevy, které samy o sobě nemají žádný přesně vymezený smysl. Je to dojem rozkladu, rozpadu naší společnosti. A právě proto se tam hledají především znaky, obrazy, které by byly zásadně jenom předměty, každodenními skutečnostmi, jež v sobě nemají žádný hluboký náboj transcedence. Transcedenci je třeba objevovat na dlouhé cestě. Výzva, kterou bychom snad ještě mohli přijmout, je pokusit znovu o to, aby se současné umění, které bloudí a zajímá se jenom o horizont, pokusilo znovu jako to činilo v minulosti - a to je podstata uměleckého svědomí - vyzvat také věčnost a nekonečno, to znamená hledat něco, co překračuje horizont, ve kterém aktuálně hledá.?

Říká Mons. Ravasi o současném umění v souvislosti s dnešní liturgickou připomínkou slavného dominikánského malíře Beata Angelica, jenž je patronem výtvarného umění.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.