K otázce samostatnosti Kosova

18.2.2008 

Komentář tiskového mluvčího Svatého stolce O.Federica Lombardiho:

U příležitosti jednostranného vyhlášení samostatnosti Kosova se mnozí ptají na postoj Svatého stolce, který sledoval a nadále sleduje celé dění s velkou pozorností a s vroucím přáním, aby v této delikátní situaci převážily smysl zodpovědnosti a mírumilovnost na každým jiným postojem a to jak u vládních představitelů, tak u zúčastněných národů.
Je třeba především připomenout, že Svatý stolec na rovině diplomatické i na rovině humanitární během krize roku 1999 mnohokrát zasáhl, aby poukázal na principy, jimiž se mají řídit vztahy mezi národy a aby podpořil pomoc uprchlíkům a emigrantům v souladu se stávajícím mezinárodním právem.
Svatý stolec se aktivně zasazoval za stabilitu a pokoj v tomto regionu a přijal postoj, odmítající vnucená řešení, takže favorizoval přímá jednání mezi Bělehradem a Prištinou za účelem nalezení realistického východiska, respektujícího očekávání různých stran. Během jednání posledních dvou let s uspokojením přijal dohodu, týkající se různých technických otázek, a nadále doufal, že politická vůle a flexibilita umožní nalézt definitivní konsensuální řešení právního statutu Kosova. Jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti, založené na doporučeních zprostředkovatelských jednání OSN Martti Ahtisariho, vytvořilo novou situaci, kterou bude Svatý stolec přirozeně s velkou pozorností sledovat, přičemž bude muset také vyhodnotit eventuální žádosti, které k němu v této věci mohou být směrovány.

V této chvíli však Svatý stolec cítí především odpovědnost svého mravního a duchovního poslání, které se týká také míru a pořádku v mezinárodních vztazích, a vybízí proto všechny, zejména odpovědné politiky Srbska a Kosova, k rozvaze a umírněnosti, a žádá rozhodné a účinné nasazení, aby se předešlo extrémistickým a násilným reakcím a aby byly vytvořeny předpoklady budoucnosti plné respektu, smíření a spolupráce. Kromě toho je zapotřebí věnovat zvláštní pozornost obraně demokracie a právního státu. Také v Kosovu je třeba aplikovat mezinárodní standardy respektování práv menšin a všech obyvatel bez rozdílu etnik, náboženství, jazyka či národnosti. Stejně tak je třeba bdít nad ochranou cenného umělecko-kulturního odkazu křesťanství. Stabilita regionu musí být podpořena všemi způsoby, a proto lze doufat také v podstatný přínos mezinárodního společenství.
Svatý otec nadále hledí se sympatiemi k národům Srbska a Kosova, je jim nablízku a v tomto klíčovém momentě jejich dějin ujišťuje všechny svou modlitbou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.