Kard. Martins k procesu beatifikace Pia XII.

18.2.2008 

Prefekt Kongregace pro svatořečení v odpovědi na otázky novinářů řekl, že v případě svatořečení bl. Jana XXIII. se čeká na potvrzení druhého zázraku, potřebného k uzavření kanonizačního procesu, a že proces blahořečení Božího služebníka Jana Pavla II. probíhá podle běžného postupu. Jedna z otázek novinářů se týkala beatifikační kauzy Pia XII. a námitek, které se proti jeho osobě čas od času ještě vyskytují:

?Jisté těžkosti, na které někteří poukazují, podle mne ve skutečnosti neexistují. Mnozí říkají, že kauza nemůže pokračovat, protože je znám svým mlčením, pokud jde o odsouzení nacismu, který neodsoudil. Toto není historická pravda. Kromě rozvážnosti, která je patrná v samotných slovech papeže Pia XII., je tu i svědectví, které stojí mimo jakékoli podezření, a na které bych rád poukázal, totiž slova Roberta Kempnera, židovského žalobce Norimberského procesu, který v roce 1964 napsal: ?Zaujetí jakéhokoli propagandistického postoje církve proti Hitlerově vládě by jen urychlilo a zvýšilo počet zavražděných židů a kněží.?

Tolik z tiskové konference, na níž kard. Martins prezentoval nový dokument Kongregace pro svatořečení, týkající se předpisů beatifikačních procesů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.