Závěr duchovních cvičení Svatého otce

16.2.2008 

Ve Vatikánu se dnes skončila duchovní cvičení, kterými letos Svatého otce a jeho spolupracovníky z římské kurie provázel kardinál Albert Vanhoye. Ten se ve své poslední meditaci věnoval vztahu mezi služebným kněžstvím a kněžským srdcem Krista. Ve Starém zákoně, zdůraznil jezuitský kardinál, kněžství nijak nesouvisí se srdcem. Je tvrzení smutné, ale pravdivé, podotkl: biblické texty mluví často o srdci krále ? někdy poeticky a rétoricky, ale nikdy ne o srdci toho, kdo spravuje náboženský kult:

?Starozákonní kult nemá žádný vztah k srdci. Kult je definován zákonem a uskutečňuje se zavedenými vnějšími rituály. Kněz musí tyto rituály vykonat a to stačí. Ježíš nahradil tento vnější konvenční rituál osobním, existenciálním kultem, který vychází ze srdce?.

Kardinál Vanhoye pak poukázal na několik biblických pasáží, v nichž někteří proroci předjímali nezbytnost obnovy srdce, schopného vstoupit do dialogu s Bohem. Vzor přichází s Novým zákonem. Je to dokonalé srdce Ježíšovo, srdce, jež je v plném společenství s Otcem, ale které je Vtělením a Utrpením hluboce proměněno skrze úkon svrchované štědrosti. Ježíš přijímá tělesné srdce, aby obnovil srdce každé osoby a prochází momentem Utrpení, který je v maximálním protikladu k lásce, protože je ovládnut krutosti a mučením. A právě zde se Kristus stává dokonalým knězem a jeho srdce se v církvi všech dob i nadále projevuje prostřednictvím služebníků, povolaných k tomu, aby měli tytéž kvality jako jejich hlava: pokorné srdce před Bohem, mírné srdce vůči bližnímu.

?Aby byl biskup, kněz svátostí Kristova kněžství musí být spojen se srdcem Kristovým v jeho dvou základních dispozicích: chápavost vůči Bohu, milosrdenství vůči lidem. Musí mít synovské srdce vůči Bohu Otci a bratrské srdce vůči jednotlivým lidem.?

Ježíš, pokračoval kardinál Vanhoye, přičleňuje apoštoly, a tedy biskupy i kněze do svého kněžství. Ba více. Poslední večeří dává své vlastní tělo, své srdce doslova do rukou kněžím, aby jej rozdávali druhým. Křesťanský život, uzavíral kardinál, to znamená přijímat a osvojit si srdce Ježíšovo v srdci vlastním.

Ihned po skončení poslední meditace postních duchovních cvičení promluvil na závěr Benedikt XVI., který vřele poděkoval letošnímu exercitátorovi a vyzdvihl velkou teologickou kompetenci a duchovní hloubku nabídnutého duchovního vedení.

?Na svém místě v kapli jsem měl neustále před očima obraz Ježíše, sklánějícího se před Petrem, aby mu omyl nohy. Prostřednictvím vašich meditací ke mně tento obraz mluvil. Právě zde, v tomto činu jsem spatřil, že právě v tomto extrémním úkonu pokory se uskutečňuje Ježíšovo kněžství. A uskutečňuje se právě úkonem solidarity s námi, s našimi slabostmi, s naším utrpením, s našimi zkouškami, včetně smrti. Viděl jsme tak novýma očima rudý Ježíšův oděv, jenž mluví o jeho krvi. Vy, pane kardinále, jste nás učil jak byla Ježíšova krev v důsledku jeho modlitby ?okysličena? Duchem svatým. A tak se stala mocí Zmrtvýchvstání a zdrojem života pro nás.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na závěr letošních duchovních cvičení ve Vatikánské kapli Redemptoris Mater.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.