4. den duchovních cvičení Svatého otce

14.2.2008 

Čtvrtý den duchovních cvičení, kterými provází kard. Vanhoye Svatého otce a jeho spolupracovníky z římské kurie byl věnován Kristově oběti a roli Ducha svatého ve Velikonočním tajemství, podle podání listu Židům. Termín oběť, předeslal kard. Vanhoye dostal poněkud negativní hodnotu, avšak v náboženském slova smyslu má význam velmi pozitivní.

?Obětovat, totiž neznamená odejmout, nýbrž učinit posvátným, podobně jako posvětit znamená učinit svatým a zjednodušit znamená učinit jednodušším. Oběť je proto úkon velice pozitivní a plodný, nezměrně zhodnocuje podaný dar.?

Kristova oběť ? pokračoval exercitátor ? totiž zahrnuje celé Velikonoční tajemství, tedy smrt i oslavení:

?Bez oslavení by byla neúplná. Kdyby totiž Kristus nedosahoval Boha, neuskutečnil by spojení mezi naší ubohostí a Boží svatostí, a Nová smlouva by tak nebyla založena.?

Kardinál Vanhoye pak připomněl, jak ve Starém zákoně bylo účelem oběti změnit postoj Boha, obdržet jeho přízeň výměnou za obětované dary. V křesťanské oběti je tomu naopak, jak vysvětluje list Židům:

?Jeho autor naopak tvrdí, že účelem oběti je změnit postoj člověka, nikoli postoj Boha. Jeho účelem je zdokonalit svědomí toho, kdo obětuje; dát očištěné a chápavé srdce Bohu.

? Náboženská aspirace však svědomí hříšníka změnit nedokáže, pokračoval exercitátor:

?Je zapotřebí účinného prostřednictví. Hříšníkovi se musí dostat pomoci od prostředníka, který není hříšníkem a který mu otevře cestu k setkání, společenství s Bohem. To je problém Smlouvy.?

V druhé meditaci kardinál Vanhoye poukázal na význam Ducha svatého v oběti Krista, který otevírá cestu k Bohu:

?Ježíš byl totiž obětí důstojnou a knězem schopným. Důstojnou obětí proto, že měl bez poskvrny dokonalou morální a náboženskou integritu, jak říká autor listu Židům, byl svatý, nevinný, neposkvrněný. Byl knězem schopným, protože byl plný moci Ducha svatého.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.