1.den duchovních cvičení Svatého otce

11.2.2008 

?Kristova sláva je v tom, že miloval bez hranic, aby znovu obnovil společenství mezi námi hříšníky a svým Otcem? - připomněl kard. Vanhoye při první meditaci duchovních cvičení, které dává tento týden Svatému otci a pracovníkům Římské kurie.
Postní duchovní cvičení se začala ve Vatikánu včera v 18.00 a skončí se v sobotu 16.února dopoledne. Meditace na téma ?Přijměme Krista našeho Velekněze?, inspirované listem Židům, připravil kard. Albert Vanhoye z Tovaryšstva Ježíšova, který byl dlouholetým sekretářem Papežské biblické komise a vyučuje na Papežském biblickém ústavu.
Meditace dnešního dopoledne měly za téma: ?Bůh k nám promluvil skrze svého Syna? a ?Kristus je Syn Boží a náš bratr.? Během duchovních cvičení se nekonají žádné audience Svatého otce, včetně středeční generální audience (13.2.2008).

Bůh Bible není Bůh němý. Je to Bůh, který mluví k lidem, aby s nimi vstoupil do společenství. Tuto reflexi nabídl kard. Vanhoye v první meditaci včera večer v Apoštolském paláci. Náš Bůh chce s námi navázat a prohloubit osobní vztah. Vůle komunikovat se výmluvně projevuje, když Bůh mluví k Mojžíšovi v hořícím keři:

?Je velmi zajímavé vidět, jak Bůh definuje sám sebe: Já jsem Bůh tvého otce, já jsem Bůh Abrahámův, Bůh Izákův a Bůh Jakubův!? Bůh sám se nedefinuje svou všemohoucností, ani svou vševědoucností, ale definuje se osobními vztahy s bezvýznamnými lidmi.?

Bůh, pokračoval kardinál Vanhoye, by mohl mít mnoho důvodů k tomu, aby už nikdy nemluvil se svým lidem, který je nevěrný, ale on naopak tento vztah navazuje. Také Ježíš, když mluví se Samaritánem, činí nevídané gesto, vzhledem k nepřátelství mezi židy a samaritány. Protože to je ono Boží úsilí, úsilí o komunikaci. Autor listu Židům, řekl kard. Vanhoye, nám ukazuje dvě období hlásání Slova Božího a dva způsoby jeho zprostředkování. V prvním, Bůh mluvil skrze proroky, zatímco v tom druhém skrze Svého Syna, dokonalého prostředníka.
V meditaci z dnešního rána se kardinál Vanhoye pozastavil u dvou kristologických titulů z listu Židům, tedy: ?Syn Boží? a také ?náš bratr,? protože Kristus přijal pokorně formu lidské existence. Tím nám projevil svou solidaritu:

?Máme víc než ochránce, máme bratra, který se za nás přimlouvá u Boha, jenž slíbil, po svém oslavení, hlásat jméno Otce a který ho nyní hlásá. Máme bratra, který na nás ve své slávě nezapomíná, protože jeho sláva je plodem jeho solidarity s námi.?

Dále kardinál Vanhoye připomněl, že Syn je definován skrze svůj vztah s Otcem. Tak daleko převyšuje anděly, kteří jsou pouze prostředníky mezi námi a Bohem. Poté kardinál rozvinul myšlenku o rozhodujícím okamžiku spásy, o tajemství velikonoc:

?Kristova sláva nespočívá v ctižádosti nebo dosažení vlastních cílů. Není to sláva válečníka, který přemohl své nepřátele silou zbraní, ale sláva lásky, sláva, protože miloval bez hranic, aby znovu obnovil společenství mezi námi hříšníky a svým Otcem.?

Kristus s Otcem, Pánem nebe a země, Kristus oslavený, má moc uzavřít staré stvoření a ustanovit stvoření nové skrze své vzkříšení, řekl kard. Vanhoye při dnešní meditaci.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.