Všichni mají povinnost přijímat lidský život jako dar

3.2.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Dnes bych rád svěřil vaší modlitbě několik úmyslů. Po včerejším liturgickém svátku Uvedení Páně do chrámu, kdy jsme si připomínali Den zasvěceného života, vás nejprve zvu k modlitbě za ty, které Kristus volá, aby jej blížeji následovali zvláštním zasvěcením. Těmto našim bratřím a sestrám, kteří se cele věnují službě Bohu a Církvi sliby chudoby, celibátu a poslušnosti, patří naše vděčnost. Nejsvětější Panna kéž nám vyprosí četná a svatá povolání k zasvěcenému životu, jenž je nedocenitelným bohatstvím církve i světa.

Další úmysl modlitby nám nabízí Den pro život, který si dnes připomíná Itálie a jehož letošním mottem je Služba životu. Zdravím všechny a děkuji všem, kteří přišli na náměstí svatého Petra, aby dosvědčili svůj závazek na obranu a podporu života a tím zdůraznili, že ?civilizace národa se měří jeho schopností sloužit životu? (Messagio della CEI per la XXX Giornata nazionale per la vita). Každý by se podle svých možností, odborností a kompetencí měl ustavičně cítit pobízen k lásce a službě životu od jeho početí do jeho přirozeného skonu. Všichni mají totiž povinnost přijímat lidský život jako dar, respektovat ho, bránit ho a podporovat ho, a to tím spíše, je-li křehký, ocitl-li se v nouzi a potřebuje pozornost a péči ať už před narozením nebo ve své finální fázi. Spojuji se s italskými biskupy, abych povzbudil ty, kteří se s námahou a radostí, bez halasu a s velkým nasazením starají o starší nebo nemohoucí příbuzné, a ty, kteří pravidelně věnují část svého času, aby pomáhali jednotlivým lidem každého věku, jejichž život je zkoušen četnými a různými formami chudoby.

Modleme se také za to, aby Postní doba, která se začíná tuto středu obřadem udílení Popelce, který budu slavit - jako každý rok - v bazilice sv. Sabiny na Aventinu, byla časem autentického obrácení pro všechny křesťany, kteří jsou voláni ke stále opravdovějšímu a odvážnějšímu svědectví vlastní víry. Svěřme tyto úmysly modlitbám Matky Boží. Od včerejška až do 11.února, dne památky Panny Marie Lurdské v rámci 150. výročí mariánských zjevení, je možné pro sebe nebo pro zesnulé získat plnomocné odpustky za obvyklých podmínek: zpověď, sv.přijímání, modlitba na úmysly papeže a setrvání v tiché modlitbě před požehnaným obrázkem Panny Marie Lurdské, vystaveným veřejné úctě. Pro starší a nemocné je to možné také skrze touhu srdce. Maria, Matka a Hvězda naděje, kéž osvěcuje naše kroky a činí z nás stále věrnější učedníky Ježíše Krista.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.