Halík laureátem ceny Kardinála Königa

24.10.2003 

Prof. Tomáš Halík, populární katolický kněz a prezident České křesťanské akademie, přijal včera z rukou kardinála Königa prestižní cenu za zásluhy při obhajobě svobody svědomí a lidských práv v Československu v době totality.

Cenu, která nese jméno emeritního vídeňského arcibiskupa, dnes už 97letého kardinála Franze Königa uděluje od roku 1992 nadace ?Communio et progressio?. Předání proběhlo ve vídeňském Domu průmyslu.

Kardinál König při předání uvedl, že český religionista, sociolog a teolog překračuje hranice a angažuje se v otázkách lidstva a náboženství obecně. Řekl také, že mu letošní cena působí zvláštní radost, protože spadá do doby Středoevropských katolických dní. Laudatio na laureáta přednesl jménem bývalého prezidenta Havla jeho bývalý kancléř Karel Schwarzenberg. Havel v něm charakterizuje Halíka jako svého přítele a vynikajícího člověka, který se velmi zasloužil o obnovu a rozvoj duchovní svobody v Čechách.

Nadaci ?Commuio et Progressio? založil kardinál König roku 1991. Jejím cílem je činnost v oblasti dialogu mezi vědou, náboženstvím, hospodářstvím a médiemi, která přispívá k řešení celosvětových problémů ve světle spravedlnosti, pokoje, ochrany stvoření a obecného rozvoje lidstva.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.