Slovinští biskupové se setkali se Svatým otcem

24.1.2008 

Benedikt XVI. se dnes setkal se slovinskými biskupy v rámci jejich návštěvy ad limina. V promluvě k deseti členům Slovinské biskupské konference položil Petrův nástupce otázku, zda očekávání spojená s procesem Evropské integrace nebyla přehnaná. Připomněl to v souvislosti s probíhajícím předsednictvím Slovinska v EU, kam patří stejně jako my od 1.května 2004, přičemž evropskou měnu přijalo již začátkem loňského roku a podobně jako Česká republika letos vstoupilo do Schengenské dohody. Tyto skutečnosti, jak řekl papež, neměly církevní význam ve vlastním smyslu slova, ale církev se o ně, zajímá, protože se týkají lidí a zejména horizontu hodnot našeho kontinentu.

?Chce-li Evropa zůstat a stále více se stávat mírovým územím, a uchovat si jako jednu ze svých základních hodnot respekt k důstojnosti lidské osoby, nemůže na duchovní a mravní rovině popírat zásadní složku tohoto základu, totiž křesťanství.?

Benedikt XVI. pak s odvoláním na pastýřský list slovinských biskupů zdůraznil, že ?křesťanství je náboženstvím naděje, naděje v život, ve štěstí bez konce, v dosažení bratrství všech lidí?.

?Toto platí pro každý kontinent, včetně Evropy, kde se dosud mnozí intelektuálové zdráhají přijmout fakt, že rozum a víra se vzájemně potřebují, aby si uchovaly svou podstatu a plnily své pravé poslání.?

Papež dále řekl, že pokud je člověk chápán podle dnes rozšířené, pouze individualistické koncepce, stává se velice obtížnou snaha o budování spravedlivé a solidární společnosti.

?Sekularismus západního vydání je jiný a možná záludnější než ten marxistický a vykazuje znaky, které nás nemohou nechat klidnými. Stačí poukázat např. na honbu za materiálními dobry, na sníženou porodnost, a také na pokles náboženské praxe a citelné snížení počtu povolání ke kněžství a zasvěcenému životu.?

Papež proto povzbudil slovinskou církev, aby ?na materialistickou a sobeckou kulturu odpověděla důslednou evangelizací, která se začíná ve farnostech. Od farních společenství ? poznamenal Benedikt XVI. ? mohou a mají vycházet iniciativy a konkrétní skutky křesťanského svědectví.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.