Benedikt XVI. přijal biskupy arabského regionu

18.1.2008 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci Konferenci biskupů latinského obřadu ze zemí arabského regionu, kteří jsou ve Vatikánu na kanonické návštěvě ?ad Limina Apostolorum.? Svatý otec v promluvě k nim hovořil o obtížné situaci křesťanů v tomto regionu. Připoměl, že věřící často pocházejí z různých zemí a tvoří malé skupiny mezi majoritou obyvatel z jiných náboženství. Zdůraznil také, že místa, často opouštěná křesťany z důvodů neustávajícího násilí, se nestávají ?archeologickými vykopávkami bez církevního života,? ale křesťané v nich jsou ?tvůrci míru a spravedlnosti, živou přítomností Krista, který přišel smířit svět s Otcem.?

Svatý otec také vyzdvihl nutnou spolupráci mezi katolíky všech ritů, aby se tak naplňovala jednota v Kristu. Ze stejného důvodu je pak podle něj důležitá i spolupráce mezi křesťany různých vyznání. Co se týká vztahu k ostatním náboženstvím, připomněl papež, že pro křesťany arabského regionu je setkávání s nimi každodení realitou. A ?dobré vzájemné poznání je to, co je nutné pro podporu stále většího respektu k lidské důstojnosti, rovnosti práv a povinností lidí a pozornosti k jejich potřebám, zejména těch nejchudších.

V závěru promluvy ocenil práci křesťanských komunit na poli vzdělávání, zdravotnictví a sociálních prací. Vyjádřil svou blízkost všem, kdo trpí mnohými formami násilí a biskupy, kněze i všechny věřící povzbudil k odvážnému, každodennímu vydávání svědectví Kristu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.