Benedikt XVI. slavil eucharistii v Sixtinské kapli a pokřtil 13 dětí

13.1.2008 

Dnešním svátkem Křtu Páně končí vánoční doba a Petrův nástupce slavil dopoledne ve skvostném prostředí Sixtinské kaple tradiční eucharistickou bohoslužbu spojenou s obřadem udílení svátosti křtu několika dětem. Celkem 8 děvčátek a 5 chlapečků, všichni z rodin zaměstnanců Vatikánu. Zvláštní úkol během bohoslužby měli i jejich sourozenci, kteří přinášeli obětní dary.

Průběh bohoslužby se oproti dřívějším letům vyznačoval jednou nepatrnou změnou, na kterou upozornil svým sdělením úřad papežského ceremonáře. Letos poprvé nebyl v kapli instalován přenosný obětní stůl určený právě pro tuto příležitost, ale byl použit vlastní oltář Sixtinské kaple. ?Došlo se k závěru ? píše se ve sdělení úřadu papežského ceremonáře ? že eucharistie se bude slavit na původním oltáři, aby nebyla narušována krása a harmonie tohoto architektonického klenotu a zůstala uchována struktura prostoru z hlediska liturgického slavení tak, jak ji nazírají liturgické předpisy. Znamenalo to, že v určitých momentech byl papež obrácen zády k lidu a směrem ke kříži a orientoval tak postoj i dispozici celého shromáždění.? Eucharistie byla slavena italsky, řádnou formou podle misálu Pavla VI.

Svatý otec ve své homilii mimo jiné řekl:

?Ve Křtu dostává maličká lidská bytost život nový, život milosti, který jí umožňuje navázat osobní vztah se Stvořitelem, a to navždy, na celou věčnost. Člověk je naneštěstí schopen tento nový život svým hříchem zhasnout a přivodit si tak stav, který Písmo svaté nazývá ?druhá smrt?. Zatímco u ostatních tvorů, kteří nejsou povoláni k věčnosti, znamená smrt jenom konec pozemské existence, tak v nás hřích vytváří vír, který hrozí pohltit nás navždy, pokud nám Otec, který je v nebesích, nepodá svou ruku. A právě toto, drazí bratři, je tajemství Křtu: Bůh nás chtěl zachránit a sám sestoupil až na dno propasti smrti, aby každý člověk, i ten který padl tak hluboko, že už nevidí nebe, mohl opět najít ruku Boha, zachytit se jí, vystoupit z temnot a znovu spatřit světlo, pro něž je stvořen. Všichni cítíme, všichni vnitřně vnímáme, že naše existence je touhou po životě, voláním po plnosti, po spáse. Tato plnost života je nám dána Křtem.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.