Česká republika má nového nuncia

10.1.2004 

Jan Pavel II. dnes jmenoval novým apoštolským nunciem v České republice arcibiskupa Diega Causera, titulárního biskupa Grada a dosavadního nuncia v Sýrii. Nový apoštolský nuncius v ČR má 64 let.

Mons. Diego Causero se narodil 13. ledna 1940 v Moinmaccu v Itálii (diecéze Udine). Teologické vzdělání obdržel v Římě na Gregoriánské univerzitě a Papežském institutu sv. Anselma. Kněžské svěcení přijal v roce 1963. V prosinci 1992 byl jmenován apoštolským nunciem v Čadu a v lednu 1993 přijal biskupské svěcení. Poté působil v diplomatických službách Vatikánu ve Středoafrické republice, v Kongu a posledním místem jeho diplomatických aktivit byla od března 1999 Sýrie.

Mons. Causero vymění arcibiskupa Josefa Endera, kterého Jan Pavel II. 25. listopadu minulého roku jmenoval apoštolským nunciem v Německu.

***

Časopis Jesus otiskl v prosincovém čísle z minulého roku rozhovor s arcibiskupem Diegem Causerem, který v něm popisuje charakteristické rysy křesťanské komunity v převážně islámské Sýrii, kde doposavad působil jako nuncius.

"V představě západního člověka jsou arabské země muslimské. V těchto zemích, kde ze zrodilo křesťanství, křesťané vymáhají právo vyznávat křesťanskou víru. A jak křesťané, tak muslimové negativně posuzují západní, evropskou a americkou civilizaci, z jejíž strany cítí opovržení a nadřazenost," uvedl mons. Causero.

Na otázku, proč přesto mnozí arabští křesťané emigrují na západ mons. Causero vyjádřil přesvědčení, že mnozí odcházejí, protože "se cítí ohroženi, nevidí před sebou žádnou budoucnost a myslí, že v křesťanské zemi se budou mít lépe, i když to pak není vždy pravda." Podle Causera se tolerantní spolužití, které vždycky bylo mezi křesťany a muslimy, nyní polarizuje a extrémisté převažují.

"Nelze přejít od jednoho vyznání k druhému, konverze je považována za provinění proti náboženství v rozporu se zvyky ve společnosti. Stejně tak nejsou možná smíšená manželství. A v případě, že jsou děti, automaticky jsou považováni za muslimy," objastnil mezináboženskou situaci v Sýrii arcibiskup Causero. Na institucionální úrovni zde nejsou žádné projevy mezináboženského dialogu, jen na osobní úrovni se někteří kněží nebo laici o mezináboženský dialog zajímají.

Podle slov arcibiskupa ani ekumenická rovina, "kde by se všechny křesťanské církve mohly setkat řádným a organizovaným způsobem neexistuje." Vztahy mezi různými křesťanskými církvemi jsou prý přesto v podstatě bratrské. "Jsou místa, kde je to více zdůrazněno. Vzpomínám si na jednu diecézi, kde se na radu Říma slavilo první svaté přijímání jeden rok v katolické katedrále a další rok v pravoslavném kostele," vzpomněl v rozhovoru Causero.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.