Benedikt XVI. k situaci v Keni

5.1.2008 

V souvislosti s událostmi, které během uplynulých dnů otřásly obyvatelstvem Keni, zaslal vatikánský státní sekretář kardinál Bertone jménem Svatého otce list předsedovi keňské Konference biskupů kardinálovi Johnu Njuemu.

Benedikt XVI. v něm vyjadřuje smutek a obavy z násilí, které v zemi vypuklo, i svou solidaritu nejen s biskupy, ale se všemi obyvately a ujišťje je o svých modlitbách, aby tato velká tragédie co nejdříve skončila.

Svatý otec se také připojuje k poselství keňských biskupů s názvem ?Odkazuji vám svůj pokoj?, které adresovali křesťanům a všem lidem v zemi a žádají v něm okamžité ukončené násilných činů a bratrovražedného konfliktu. Apeluje na politické činitele, kteří jsou zodpovědní za společné dobro a vyzývá je, aby nastoupily na cestu pokoje a spravedlnosti, protože země potřebuje mír založený na spravedlnosti a bratrství. Povzbuzuje je k tomu, aby krizi řešili dialogem a demokratickým rozhovorem.

V závěru dopisu Svatý otec připomíná, že nedávno, na začátku nového kalendářního roku, byl slaven Světový sen míru s tématem ?Lidská rodina - společenství míru.? A v této souvislosti Svatý otec vyjádřil naději, že všichni Keňané budou pracovat na obnovení země v duchu rodiny, kde se budou cítit jako bratři a sestry a jejich vztahy budou založené na spravedlnosti a lásce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.