Kniha Ježíš Nazaretský dosáhla nákladu 2 milionů výtisků

3.1.2008 

Mezinárodní úspěch knihy Kristova náměstka ? Josepha Ratzingera ? Ježíš z Nazareta - neustále sílí. Od jejího vydání před 8 měsíci překonala celkový náklad 2 miliony výtisků a v průběhu tohoto roku bude dostupná ve více jak 50 zemích. Česky vyšla kniha pod názvem Ježíš Nazaretský před Vánocemi.

Touha seznámit se s Ježíšem roste. Ježíš evangelií, jak jej představuje papež ve svojí knize, je totožný s Ježíšem reálným, historickým ve vlastním smyslu slova. Postavu ukřižovaného Krista studovali mnozí a všem Ježíš klade stejnou otázku: ?Za koho mne pokládáte?? A odpovědí je mnoho, jak řekl v homilii na svátek sv.Petra a Pavla:

?I dnes je tomu tak: mnozí přistupují k Ježíšovi takříkajíc zvnějšku. Velcí odborníci uznávají jeho duchovní a mravní velikost a jeho vliv na dějiny lidstva a přirovnávají jej k Buddhovi, Konfuciovi, Sokratovi a jiným mudrcům a velkým osobnostem dějin. Nedojdou však k tomu, aby v něm rozpoznali jeho jedinečnost. V mysli se vynořuje to, co říká Ježíš Filipovi během Poslední Večeře: ?Tak dlouho jsem s vámi, a neznáš mně?? (Jan 14,9). Ježíš je také často pokládán za jednoho z velkých zakladatelů náboženství, od něhož si může každý něco převzít, aby si vytvořil vlastní přesvědčení. Stejně jako tehdy i dnes ?lidé? mají o Ježíši různá mínění. A jako tehdy i dnes dnešním učedníkům Ježíš opakuje svou otázku: ?A vy za koho mne pokládáte vy?? Chceme si přisvojit Petrovu odpověď. Podle Markova Evangelia Petr říká: ?Ty jsi Mesiáš? (8,29); u Lukáše: ?Boží Mesiáš?(9,20)?.

Papež ve své knize tvrdí, že Ježíš rozbil všechny kategorie interpretací, a že Ježíšovu postavu je možné opravdu pochopit jedině, vycházeje z tajemství Krista, pravého Boha a pravého člověka. Poznat Ježíše ? zdůrazňuje Joseph Ratzinger ? však není pouhá teorie, je to konkrétní setkání s živou Osobou. Je to zkušenost, která dá pravou radost ze života, jak to řekl mladým v Pavii 22.dubna:

?Drazí chlapci a děvčata, přeji vám, abyste objevovali stále větší radost z následování Ježíše a abyste se stali jeho přáteli. Je to radost Petra a ostatních apoštolů, světců a světic všech dob. Tato radost mě také podnítila k napsání knihy Ježíš Nazaretský, která právě vyšla. Pro ty mladší je možná trochu náročná, ale v duchu ji odevzdávám vám, aby vás doprovázela na cestě víry nových generací.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.