Benedikt XVI. pozdravil 1,5 milionu účastníků Madridské manifestace na podporu rodiny

30.12.2007 

Na náměstí sv. Petra dnes kolem poledne takřka nebylo k hnutí. Nebývale velké množství, určitě několik desítek tisíc lidí si přišlo v den svátku svaté Rodiny vyslechnout promluvu Benedikta XVI. před modlitbou Anděl Páně.
Ve stejnou dobu vrcholila v hlavním městě Španělska pokojná manifestace ?Na podporu křesťanské rodiny?, které se účastnilo více než 1,5 milionu lidí a která představuje bezesporu největší shromáždění v dějinách španělské církve. Její účastníci, kteří sledovali papežovo vystoupení na velkoplošných obrazovkách v přímém přenosu, reagovali bouřlivým aplausem na slova, která jim v jejich mateřštině, adresoval z náměstí sv. Petra Benedikt XVI.:

?Zdravím účastníky Setkání rodin, které se koná tuto neděli v Madridu, a také kardinály, biskupy a kněze, kteří je doprovázejí. Rozjímáním tajemství Syna Božího, který přišel na svět zahrnut vroucími city Marie a Josefa, vybízím křesťanské rodiny, aby usilovaly o zkušenost laskavé přítomnosti Pána ve svém životě. Stejně tak je povzbuzuji, aby - inspirováni Kristovou láskou k lidem ? vydávaly světu svědectví o kráse lidské lásky, manželství a rodiny. Ta je založena na nerozlučné jednotě muže a ženy a je privilegovaným prostorem, v němž je přijímán a chráněn lidský život od jeho početí až do přirozeného skonu. Rodiče mají proto základní právo a povinnost vychovávat svoje děti ve víře a mravních hodnotách, které dávají důstojnost lidské existenci. Vyplatí se zasazovat se o rodinu a manželství, protože se vyplatí zasazovat se o lidskou bytost, jež je nejcennější z těch, které Bůh stvořil. Obracím se zvláště na děti, aby měli rády svoje rodiče, bratry a sestry, a modlili se za ně; k mladým, aby povzbuzeni láskou svých rodičů následovali velkodušně svoje manželské, kněžské nebo řeholní povolání; ke starším a nemocným, aby nalézali pomoc a pochopení, které jsou jim zapotřebí. A vám, drazí manželé: vždycky počítejte s milostí Boží, aby vaše láska byla plodnější a věrnější. Do rukou Marie, ?která svým ?ano? otevřela Bohu bránu našeho světa? (Spe salvi, 49), svěřuji plody této slavnosti. Vřelé díky a šťastné svátky!?

Celá PROMLUVA Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.