Zástupci 138 signatářů otevřeného listu muslimských osobností Benediktovi XVI. navštíví papeže

28.12.2007 

Dialog, tolerance a respektování lidské důstojnosti budou ve středu pozornosti na chystaném setkání Benedikta XVI. a zástupců 138 muslimských představitelů ? signatářů otevřeného listu papeži, kteří v těchto dnech přijali papežovo pozvání k návštěvě Vatikánu. Pro Vatikánský rozhlas komentuje tento krok vzájemného dialogu předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kard. Jean Louis Tauran:

?19.listopadu kardinál Bertone odpověděl jménem Svatého otce na otevřený list, podepsaný 138 muslimskými představiteli, dopisem, adresovaným jordánskému princi Gazi, kterému sděluje ochotu Svatého stolce přijmout delegaci signatářů zmíněného listu spolu s možností výměny pohledů a setkání se specializovanými institucemi jako Papežský institut pro arabská studia a islamistiku o obsahu otevřeného listu. Papež odpověděl, že je také připraven setkat se s účastníky. Princ Gazi odpověděl 12.prosince kardinálu Bertonemu, že přijímá návrh Svatého stolce a v měsíci únoru či březnu došlo v Římě k setkání s třemi zástupci signatářů zmíněného listu.
Myslím, že ústřední témata budou tři. Za prvé účinné respektování důstojnosti lidské osoby, jejích práv, především právo na svobodu svědomí a náboženství. Potom objektivní znalost náboženství toho druhého, jež je nezbytná pro vedení dialogu. A potom, jak psal kard. Bertone ve svém dopisu, formace mladých k respektu a toleranci. Myslím, že toto budou ona velká témata, která budou ve středu zájmu našich setkání. Nyní po svátcích začneme pracovat konkrétněji.
Přesné datum setkání bude ještě určeno. Ale je tu dobrá vůle na obou stranách a mám proto velkou důvěru, že se setkání vydaří.

Říká kard. Tauran k chystanému setkání muslimských představitelů s Benediktem XVI. v Římě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.