Benedikt XVI. bilancuje uplynulý rok

21.12.2007 

Těsně před Vánocemi se v apoštolském paláci ve Vatikánu koná setkání všech kardinálů, biskupů a kněží římské kurie se Svatým otcem. Jednak za účelem vzájemné výměny Vánočních blahopřání, ale také proto, aby provedli určitou bilanci činnosti Svatého stolce během uplynulého roku tak, jak jej vidí Petrův nástupce.

Benedikt XVI. ve svém půlhodinovém vystoupení využil jako jakési vodítko květnovou apoštolskou cestu do Brazílie u příležitosti zahájení V.generální konference episkopátu Latinské Ameriky a Karibiku nebo přesněji téma této konference: Učedníci a misionáři Ježíše Krista, aby naše národy měli život v Něm ? Cestě,Pravdě a Životu. V podobě otázky pak předložil námitky, které byly v souvislosti s tímto tématem slyšet, a které se zdaleka netýkají jenom papežovy cesty do Latinské Ameriky, totiž zda bylo téma zmíněné konference zvoleno vhodně s ohledem na nynější historickou dobu a zda nebylo spíše projevem útěku před velkými výzvami současnosti do vnitřního světa víry.

?Byl to snad pomýlené uzavření se do sebe? Nikoli Konference v Aparecidě rozhodla správně, protože jenom prostřednictvím nového setkání s Ježíšem Kristem a jeho evangeliem ? a jedině takto ? jsou probuzeny síly, které nás uschopňují podávat správné odpovědi na výzvy doby.?

Papež připomněl jednotlivé etapy cesty do Brazílie, zastavil se více také u listu katolíkům v Čínské lidové republice, stručněji zmínil cestu do Rakouska, návštěvu v Loretu, v Neapoli, v římském vězení pro mladistvé, ale vůbec se nezmínil například o motu proprio, kterým bylo liberalizováno slavení latinské tridentské liturgie.

?Zajisté není třeba se klamat: nejsou malé problémy, které klade sekularismus naší doby a nátlak ideologických předsudků, k nimž tíhne sekularistická mentalita svým výlučný nárokem na definitivní racionálnost. Víme to a známe námahu zápasu, který je nám v této době uložen. Víme však také, že Pán drží svůj slib: ?Hle, já jsem s vámi po všechny dny, až do konce světa? (Mt 28,20). V této radostné jistotě s přijetím podnětu z reflexí z Aparecidy, obnovující i náš život s Kristem, jdeme s důvěrou vstříc novému roku. Kráčíme před Aparecidskými zraky Té, která se označila za ?služebnici Páně?. Její ochrana nám dává jistotu a plnost naděje. S těmito pocity uděluji ze srdce vám zde přítomným a těm, kteří patří do velké rodiny Římské kurie své apoštolské požehnání.?

Končil Benedikt XVI. svou dnešní promluvu k římské kurii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.