Nicolas Sarkozy na návštěvě u Benedikta XVI.

20.12.2007 

Dnes dopoledne přijel Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navštívit Svatého otce Benedikta XVI. ?V srdečném rozhovoru ? čteme ve sdělení vatikánského tiskového střediska ? probrali některé témata společného zájmu, týkající se aktuální situace ve Francii, přičemž poukázali na dobré vzájemné vztahy mezi katolickou Církví a Francouzskou republikou. Hovořili také o roli náboženství, a zejména o katolické Církvi ve světě. Zvláštní pozornost byla věnována mezinárodní situaci v souvislosti s budoucností Evropy, dále konfliktům na Středním Východě, sociálním a politickým problémům některých afrických zemí a dramatické situaci rukojmích. Na závěr rozhovorů si vyměnili vzájemná blahopřání k Vánocům a k Novému roku? ? končí tiskové sdělení. Soukromý rozhovor trval 25 minut. Francouzský prezident také pozval Benedikta XVI. k návštěvě Francie, která se uskuteční příštího roku v souvislosti se 150.výročím mariánských zjevení v Lurdech.

V rámci tradiční výměny darů dostal Petrův nástupce od Francouzského prezidenta také výtisk jeho knihy ?Republika, náboženství, naděje? z roku 2004. Jde o knihu-rozhovor, ve kterém Nicolase Sarkozyho zpovídal dominikán O.Philip Verdin, jenž byl mezi členy dnešního prezidentova doprovodu. Za zmínku stojí i jméno dalšího kněze, kterého si Nicolas Sarkozy vzal s sebou na návštěvu k papeži. Je jím ve Francii, ale i u nás, velice známý o.Guy Gilbert, kněz, který se věnuje pastoraci lidí, kteří se ocitli na okraji společnosti. Jak je zvykem při návštěvách ve Vatikánu, hovořili pak s Francouzským prezidentem také státní sekretář kard. Tarcisio Bertone a sekretář pro vztahy se státy arcibiskup Dominik Mamberti.

Na závěr své návštěvy ve Vatikánu se francouzský prezidentem také zastavil v bazilice sv.Petra a pomodlil se u hrobu Jana Pavla II.

Vatikánskému rozhlasu prezident Sarkozy po své návštěvě ve Vatikánu řekl:

?Jsem katolíkem tradicí i srdcem a toto setkání je pro mne jiné než setkání s jinými hlavami států, je to záležitost duchovní. Papež je velmi srdečný, je to člověk, který rád naslouchá a který má velké zkušenosti.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.