Benedikt XVI. posvětil nový kostel jedné předměstské římské farnosti

16.12.2007 

V neděli dopoledne se Svatý otec Benedikt XVI. vydal na další ze svých pastoračních návštěv po farnostech Říma, tentokrát do římské čtvrti Magliana. Pro zdejší farnost Panny Marie Růžencové od Pompejí a Mučedníků z Portuense to byl výjimečný den také proto, že Benedikt XVI. zde během eucharistické bohoslužby vysvětil novou budovu kostela. Zdejší velice živá farnost, kterou navštívil před devíti lety také Jan Pavel II., se od té doby rozrostla ze 7 tisíc na 21 tisíc duší, a musela být proto rozdělena na dvě. Mnoho účastníků dnešní bohoslužby však i přesto zůstalo pro nedostatek místa stát před kostelem, a to i navzdory nebývalé zimě, která v těchto dnech vládne v Římě. O živosti tohoto periferního římského společenství svědčí také, ba především počet dětí a mládeže, připravující se k prvnímu svatému přijímání a biřmování. Kolem tří stovek jich bouřlivě přivítalo Petrova nástupce ve farním sále hned po skončení mše svaté.
Nejprve jedno z dětí oslovilo vzácného hosta, který pak všechny spontánně pozdravil a povzbudil v jejich nadšení:
?Jsme naplněni radostí, protože tady máte velký společný dům, který je domem vaším a domem Pánovým. A právě proto, že je domem Ježíšovým, je domem vaším, takže se tu všichni můžeme setkávat, být spolu a společně prožívat radost, kterou nás Pán sjednocuje a pomáhá nám denně nalézat pokoj. Díky za vaši přítomnost a vaši radost. Přeji všem požehnaný Advent a Veselé Vánoce.?

Po tom už následoval rychlý přesun zpět do Vatikánu, kde Svatého otce na svatopetrském náměstí pod okny jeho pracovny čekalo nejméně 30 tisíc lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.