Očekáváme s pevnou nadějí druhý Kristův příchod, protože poznáváme ten první

16.12.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
?Gaudete in Domino semper ? Radujte se stále v Pánu? (Flp 4,4). Těmito slovy svatého Pavla se začíná Mše svatá ze 3.neděle adventní, která je proto nazývána neděle ?gaudete?. Apoštol vybízí křesťany, aby se radovali, protože příchod Páně, to znamená jeho slavný návrat, je jistý a neopozdí se. Církev tuto výzvu přejímá, když se připravuje na slavení Kristova Narození a svůj zrak obrací stále více směrem k Betlehem. Očekáváme totiž s pevnou nadějí druhý příchod Kristův, protože poznáváme ten první. Mystérium v Betlehem nám zjevuje Boha-s-námi, Boha, který je nám bližní nikoli ve smyslu jenom prostorovém a časovém. On je blízko, protože se takříkajíc ?zasnoubil?s naším lidstvím, vzal na sebe naši situaci a zvolil si, že bude ve všem jako my, kromě hříchu, aby nám umožnil být jako On. Křesťanská radost proto vyplývá z této jistoty: Bůh je blízko, je se mnou, je s námi, v radosti i bolesti, v samotném utrpení a zůstává nikoli na povrchu, nýbrž v hlubině lidské osoby, v níž se Bohu svěřuje a v Něho důvěřuje.

Někteří se ptají: je dnes ještě tato radost možná? Odpověď dávají svým životem muži i ženy každého věku a sociálního postavení, kteří jsou šťastní, že odevzdali svůj život druhým! Není snad blahoslavená Matka Tereza z Kalkaty nezapomenutelnou svědkyní pravé evangelní radosti? Žila v denním kontaktu s bídou, lidskou degradací a smrtí. Její duše zakusila zkoušku temné noci víry, a přece rozdávala všem Boží úsměv. V jedné její knize čteme: ?S netrpělivostí očekáváme ráj, kde je Bůh, ale je v naší moci být v ráji už tady na zemi a již v této chvíli. Být šťastní s Bohem, znamená milovat jako On, pomáhat jako On, dávat jako On, sloužit jako On (La gioia di darsi agli altri, ed.Paoline, 1987, str.143). Ano, radost vstupuje do srdce toho, kdo se dává do služeb maličkých a chudých. V těch, kdo takto milují, přebývá Bůh, a duše je naplněna radostí. Avšak dělá-li se ze štěstí idol, sejde z cesty a je pak opravdu obtížné nalézt radost, o které mluví Ježíš. A právě toto je, bohužel, dnes nabídka kultur, které kladou na místo Boha individuální štěstí; tj. mentality, jejímž příznačným účinkem je hledání rozkoše za každou cenu, šíření drog jako útěku do umělých rájů, které se pak nakonec vyjeví jako iluzorní.

Drazí bratři a sestry, i o Vánocích je možné splést si cestu, zaměnit pravou slavnost za takovou, která neotevře srdce radosti Kristově. Panna Maria kéž pomáhá všem křesťanům a lidem hledajícím Boha dojít až do Betlehem, aby se setkaly s Dítětem, které se narodilo pro nás, pro spásu a štěstí všech lidí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.