Dnes byla zveřejněna Věroučná nóta o některých aspektech evangelizace

14.12.2007 

Kongregace pro nauku víry dnes zveřejnila nový dokument - Věroučnou nótu o některých aspektech evangelizace. Ve vatikánském tiskovém středisku ji představili kardinál William Joseph Levada, prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Ivan Dias, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Francis Arinze, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svatořečení a arcibiskup Angelo Amato, sekretář Kongregace pro nauku víry.

Nóta reaguje na názory, které se v současnosti nezřídka objevují, že jakýkoli pokus přesvědčovat jiné o náboženských záležitostech je omezením jejich svobody a že stačí vyzývat k ?jednání podle vlastního svědomí? a že není potřeba hlásat obrácení ke Kristu, protože spása je možná bez explicitní víry v Krista a formálního začlenění do církve.
Dokument, rozdělený do tří částí, objasňuje vztah mezi misijním posláním církve a respektováním svědomí a náboženské svobody.
V úvodu dokumentu je připomínáno, že každá osoba má právo slyšet evangelium o Bohu, který se zjevil a daroval v Kristu. Z tohoto práva slyšet evangelium logicky vyplývá povinnost evangelium hlásat.

První část pojednává o antropologických aspektech evangelizace. Připomíná, že relativismus a agnosticismus popírají lidskou schopnost poznání pravdy, ale ve skutečnosti lidská svoboda nemůže být oddělena od vztahu k pravdě. Lidský intelekt, jako dar Boha, může vést k poznání pravdy. Nelze ho ale dosáhnout samostatně, je potřeba pomoci a znalostí druhých.
Předávání poznané pravdy také plně odpovídá lidské přirozenosti, která touží sdílet s ostatními dosažená dobra. Evangelizací se však křesťané také otevírají možnosti nechat se obdarovat ostatními kulturami a tradicemi. Dokument samozřejmě odmítá jakékoli formy nátlaku jako formu evangelizace.
Další dvě části pojednávají o ekleziologických a ekumenických aspektech evangelizace.

PLNÉ ZNĚNÍ Věroučné nóty je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.