Benedikt XVI.: Oslabováním instituce rodiny je ohrožován mír

11.12.2007 

?Rodina ? společenství pokoje? ? pod tímto názvem bylo dnes ve Vatikánském tiskovém středisku prezentováno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni míru, který je ? již 40 let - každoročně připomínán v první den kalendářního roku. Celým poselstvím Svatého otce se neustále prolíná vzájemná spojitost mezi rodinou a mírem. Text má dvě části, přičemž v první je zdůrazněn význam a hodnota této spojitosti mezi rodinou jakožto buňkou společnosti a pokojem, zatímco druhá část poukazuje na vztah celé lidské rodiny k řadě otázek mírové problematiky.
Benedikt XVI. poznamenává, že ?všechno, co oslabuje rodinu, založenou na manželství muže a ženy, představuje objektivní překážku na cestě k míru?. Působí-li někdo ?třebaže nevědomky škody instituci rodiny a oslabuje ji, ohrožuje mír celého národního i mezinárodního společenství?, neboť ?oslabuje instituci, která je skutečně principiální školou pokoje?.

Papež připomíná, že o významu rodiny a jejích právech výslovně hovoří také důležitý mezinárodní dokument, který je ?výdobytkem právní civilizace a má vskutku univerzální platnost?. Jde o Všeobecnou deklaraci práv člověka, od jejíhož vyhlášení uplyne v příštím roce 60 let. V tomto dokumentu se tvrdí, že ?rodina je základní a přirozenou buňkou společnosti a má právo být chráněna společností i Státem?. Apoštolský stolec před čtvrt stoletím (1983) vyhlásil tzv. Chartu práv rodiny, v níž upozorňuje na to, že ?lidská práva, byť pojatá jako práva jednotlivce, mají zásadně sociální rozměr a vyjadřují se přirozeně a podstatně právě v rodině?. ?Popírání nebo jenom omezování práv rodiny, znetvořuje pravdu o člověku a ohrožuje tím samotné základy míru? ? píše Svatý otec v poselství, které bylo dnes zveřejněno. Poukazuje dále na to, že lidstvo představuje jednu velkou rodinu, a probírá různé aspekty prosazování míru v ní. Jedním z těchto aspektů je také ochrana životního prostředí, které ?bylo dáno člověku, aby je střežil a svobodně a odpovědně o něj pečoval podle kritéria obecného dobra?. Papež zdůrazňuje, že v celém stvoření má ?největší hodnotu lidská bytost. ?Respektovat životní prostředí proto neznamená připouštět, že příroda ? živá či neživá ? je důležitější než člověk.?

Benedikt XVI. potvrzuje potřebu vzájemného dialogu mezi národy a poukazuje na jeho nutnost zvláště v oblasti hospodaření s energetickými zásobami naší země. ?Dynamicky se rozvíjející státy mají velkou spotřebu energie, která je uspokojována nezřídka na úkor chudých států, které jsou nedostatkem infrastruktur a potřebných technologií nuceny prodávat své vlastní energetické zásoby. Jejich politická svoboda je tak postupně zpochybňována, protože jsou jim vnucovány formy jakéhosi područí nebo v každém případě takové podmínky, jež jsou výslovně pokořující?. Svatý otec kromě toho zdůrazňuje, že normy mezinárodního práva musí mít základ v přirozených morálních normách. Není-li tomu tak, jsou odkázány na ?milost a nemilost chatrného a přechodného konsensu?. V závěru papežského poselství jsou připomenuty aktuální konflikty ? zejména v Africe a na Středním Východě - jakož i hrozby míru, včetně stále nevyřešené otázky nukleárního odzbrojení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.