Poselství Svatého otce španělským Rómům

24.10.2003 

Jan Pavel II. vyzval Rómy, aby byli apoštoly nové evangelizace, nositeli naděje a lásky k bližnímu. Napsal to v poselství k Rómům shromážděných v mariánském poutním místě Majari Cali nedaleko Torrenta v provincii Valencie.

Důvod ke slavnosti dala dvě 25. letá jubilea: výročí pontifikátu současného papeže a založení poutního místa Majari Cali.

Svatý otec vyzval Rómy, aby se jejich setkání stalo novu příležitostí k následování Syna Božího. Požádal také početné ctitele tamního obrazu Matky Boží, aby šířili příklad pokory a celkovou otevřenost pro Boží věci, po vzoru Marie.

Kontakt Svatého otce s Rómy z Torrenta mají několikaletou minulost. roku 1998 jim poslal milion tehdejších peset na rozšíření kolégia Matky Petry del Vedat z Terrentu pro romské děti. Kolej, která vznikla roku 1970 pro rómské děti, v současné době nabízí profesionální přípravu pro mladé lidi obecně. Podle vedoucí institutu, sestry Gertrudis Rol, je ?klíčem k úspěchu kolegia pocit odpovědnosti a účast na výchovném procesu ze strany cikánských rodičů a obecně osvětová činnost.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.