První adventní kázání o. Cantalamessy v kapli Redemptoris Mater

7.12.2007 

V kapli Redemptoris Mater v Apoštolském paláci dnes ráno přednesl o. Raniero Cantalamessa, kazatel Papežského domu, První adventní kázání na téma: ?V této poslední době však promluvil k nám skrze svého Syna.?

Homilii otevřel otázkou: ?Ježíš z Nazareta, jeden z proroků?? Hovořil o to, že Dějiny spásy tvoří dvě období: doba, v níž Bůh mluvil skrze proroky a doba, v níž Bůh mluví skrze svého Syna. Zjevitel se stává zjevením a zjevení a Zjevitel se ztotožní. Odtud pak vyvěrá v současné době celá paleta názorů. Zde kazatel citoval rabína Neussnera: ?Rabín se vrací ze setkání s Ježíšem. V synagoze se ho jeho mistr ptá: ?Vynechal tvůj Ježíš něco z Tóry?? ?Nic?, odpovídá Neussner. Mistr nato: ?A přidal něco?? Rabín Neussner pádně: ?Ano, sebe samého.? Je zajímavé, že stejnou odpověď dal sv. Irenej ve II. století těm, kdo se ptali, co nového Kristus světu přinesl? Irenej odpovídá: ?Přinesl všechnu novost, tím, že přinesl sám sebe.? Ježíš si nejen dělal nárok na božskou autoritu, nýbrž podal o tom důkazy a znamení: zázraky, samo své učení, naplnění proroctví, především onoho Mojžíšova, o mnohem větším, než je on sám; pak i jeho smrt, jeho vzkříšení, a společenství vzešlé z něho, které uskutečňuje všeobecnost spásy, o jaké mluvili proroci.

V druhé části kázání se zaměřil P. Cantalamessa na advent jako na dobu obrácení a duchovního probuzení. Jsme totiž chronicky vystaveni nebezpečí klímat a usínat, upadat do jakési duchovní netečnosti. Na životní historii sv. Augustina pak dokumentoval, že není možné si myslet, že se dá opravdu sloužit bratřím a vést nezřízený život, ukájet své vášně. A končil své kázání: ?Nedokážeš říci ANO svým bratřím, jestliže neumíš říci NE sám sobě.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.