Albánský prezident navštívil Papeže

6.12.2007 

Papež Benedikt XVI. dnes přijal ve zvláštní audienci prezidenta Albánie Bamira Topiho. Profesor Topi, který je muslimského vyznání, byl na audienci spolu s manželkou a dvěmi dcerami. Albánský prezident vyjádřil svou vděčnost katolické církvi za pomoc, kterou poskytla obyvatelům Albánie, zejména pokud jde o její působení ve vzdělávacích a asistenčních institucích. Vyjádřil také radost z nedávno podepsaných smluv v oblasti ekonomických otázek a dodal, že ve spolupráci je možné pokračovat i na kulturní a duchovní rovině. Prezident Albánie informoval o posledních krocích, které jeho země podnikla při řešení svých největších problémů a při budování právního státu, za účelem začlenění do evropských struktur.
Hovořilo se také o bilaterálních a regionálních otázkách a byla také vyjádřena nutnost vytvořit právní statut Kosova s ohledem na základní požadavky zúčastněných stran tak, aby se zabránilo jakémukoliv riziku násilí.

Smlouva mezi Svatým Stolcem a Albánskou republikou o některých ekonomických a daňových záležitostech byla na ministerstvu financí v Tiraně podepsána toto pondělí. Vatikán při podpisu zastupoval apoštolský nuncius v Tiraně Mons. Giovanni Bulaitis, Albánii ministr financí Ridvan Bode. Dokument právně upravuje finanční stránku působení katolických církevních institucí v zemi, zejména pravidla jejich daňového statutu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.