Benedikt XVI. ke členům katolicko-baptistické ekumenické komise

6.12.2007 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci 23 členů Mezinárodní komise pro dialog, tvořené členy Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů a Světové aliance baptistů. Ti si pro své setkání vybrali téma ?Slovo Boží v životě církve: Písmo, Tradice, Koinónie?, které, jak poukazuje Svatý otec, nabízí slibný kontext pro studium témat, o nichž se v minulosti vedlo mnoho polemik: např. vztah mezi Písmem a Tradicí, chápání křtu a svátostí, místo Marie ve společenství církve a přirozená povaha vedení a primátu v církevních strukturách.

?Aby naše naděje na smíření a užší společenství mezi baptisty a katolíky byla uskutečnitelná, musíme se s těmito tématy vyrovnat společně v duchu otevřenosti, vzájemného respektu a věrnosti osvobozující pravdě a spasitelné síle evangelia Ježíše Krista,?

upozornil Svatý otec a připomněl také, že věřící, katolíci i baptisté, uznávají Krista jako jediného prostředníka mezi Bohem a lidmi (1 Tim 2,5), našeho Spasitele, našeho Vykupitele. On je kámen nárožní (Ef 2,21; 1 Petr 2, 4-8), a hlava těla, to je církve (Kol 1,18).

?Dnes, jako vždy, svět potřebuje naše společné svědectví Kristu a naději, kterou přináší evangelium. Poslušnost Boží vůli ať nás neustále podněcuje k úsilí o jednotu, jak to Ježíš vyjádřil ve své modlitbě: ?ať všichni jsou jedno, ... aby svět uvěřil,?
řekl Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.