Nový čínský biskup připomíná, že církev je ?jedna, svatá, všeobecná a apoštolská?

4.12.2007 

Katolická církev, i v Číně, je ?jedna, svatá, všeobecná a apoštolská,? připomněl dnes nový arcibiskup čínské diecéze Guangzhou mons. Josef Gan Junqiu krátce před tím, než věřícím, kteří se v katedrále Nejsvětějšího Srdce shromáždili na jeho dnešním biskupském svěcení, udělil závěrečné požehnání.

Obřadu, který se, podle zdroje agentury Asianews, konal za přítomnosti policie, se účastnilo na 900 lidí, včetně mnoha členů Vlasteneckého sdružení čínských katolíků, nebyla však povolena přítomnost věřících z jiných diecézí, údajně kvůli nedostatku míst. Během okamžiků, kdy si věřící vyměňovali znamení pokoje vyšel mons. Gan na prostranství u katedrály, kde ti, kdo se do ní nevešli, sledovali obřad na velkoplošných obrazovkách, a objal se s jedinými cizinci, kteří tu byli na znamení jednoty univerzální církve.

V rozhovoru pro Asianews mons. Gan uvedl, že diecéze Guangzhou má 40 tisíc členů, tři seminaristy a tři kněze, kteří studují teologii a několik řeholnic, které pomáhají ve farnostech. Od roku 1999 se tu ročně koná okolo sta křtů. V komunitě jsou početně zastoupeni také nigérijci a filipínci. Každou neděli se v katedrále koná šest mší: v mandarinské čínštině, korejštině, kantonštině a angličtině.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.