Vedoucí Vatikánské delegace Mons. Parolin o konferenci v Annapolis

4.12.2007 

Na mírové konferenci o Středním Východě v americkém Annapolis mezi Izraelem, OOP, Saúdskou Arábií, Egyptem, Jordánskem a Sýrií se účastnila také delegace Svatého stolce. Vedoucí Vatikánské delegace Mons. Parolin se rozhovoru pro Vatikánský rozhlas podělil se svými dojmy:


?Bylo tam klima důvěry, kterou je třeba chránit a živit, důvěry, která se nakonec prosadila správnou cestu, a lze doufat, že tato cesta povede k řešením, která budou pozitivní pro oba národy.?

Jedním z centrálních témat byly budoucí rozhovory o otázce Jeruzaléma. Jaký v této věci postoj Svatého stolce?
"Je známo, že Svatý stolec žádá, aby obě strany došly k dohodě mezi sebou ve věci svrchovanosti Jeruzaléma. Po té co byla tato otázka definována, očekává Svatý stolec, že obě strany vezmou do úvahy také náboženskou dimenzi města, především starého města, které je jediné a posvátné pro židy, křesťany a muslimy a to, jak pro ty místní, tak pro ty z nejrůznějších částí světa. Mělo by být vzato v úvahu, že pro Svatý stolec nejsou místa posvátného kultu nějaká muzea, ale místa, kde žije konkrétní společenství věřících a jako taková že musí být chráněna. A co žádá Svatý stolec konkrétně? Aby ve shodě s první a základní rezolucí OSN v této věci, byl uznán zvláštní, mezinárodně zaručený statut posvátných míst jakož i svobodný přístup k nim pro místní obyvatele a pro poutníky. Tento statut by tedy měl všem zajistit v praxi svobodu náboženství a svědomí; rovnost před zákonem pro tři monoteistická náboženství a jejich instituce a věřící; respekt k identitě a k posvátnému charakteru města; jeho univerzální náboženský význam a jeho kulturní odkaz; svobodný přístup do svatyní a konání bohoslužeb při zachovávání zaběhlého režimu status quo, který tam platí."
Říká Mons. Parolin, vedoucí delegace Svatého stolce na konferenci v Annapolis.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.