Seznamovat věřící důkladně s tajemstvím eucharistie je priorita, kterou připomenul Benedikt XVI.jihokorejským biskupům.

3.12.2007 

?Bůh je láska, kdo zůstává v lásce, zůstává v Bohu a Bůh zůstává v něm,? tímto citátem z Prvního listu Janova (1 Jan 4,16) přivítal Benedikt XVI. jihokorejské biskupy a apoštolského administrátora v Mongolsku na audienci v rámci jejich návštěvy ?ad Limina Apostolorum.? Svatý otec ve své promluvě k nim ocenil značný rozvoj církve, ke kterému během čtyř století, od příchodu misionářů do země, došlo.
?Tento růst je důsledkem nemalého počtu vydaných svědectví korejských ale i jiných mučedníků v Asii, kteří zůstávají stále věrni Kristu i Církvi. Vytrvalost jejich svědectví výmluvně hovoří o základním pojetí společenství, které sjednocuje a oživuje život církve ve všech jeho rozměrech,? zhodnotil Benedikt XVI. a biskupům připomněl, že zůstávání v Kristově lásce a pravdě, jak to zdůrazňuje evangelista Jan, je důležité zejména dnes.
?Vaše zprávy hovoří o lákadle materialismu a negativních důsledcích sekularistického smýšlení. Když jsou muži a ženy odtahováni pryč od Pánova příbytku, nevyhnutelně míří do pouště individuální izolace a sociální fragmentace, ?tajemství člověka se opravdu vyjasňuje jen v tajemství vtěleného Slova (Gaudium et Spes 22).?

Benedikt XVI. poté vyzval jihokorejské biskupy, aby zdůrazňovali důležitost účasti na nedělní mši svaté a důkladně seznamovali věřící s tajemstvím eucharistie. ?To podpoří pochopení autentického dynamismu křesťanského života. Připojuji se k vám v povzbuzování laiků, zejména mladých lidí, aby zkoumali do hloubky i do šíře naše eucharistické společenství. Shromážděni každou neděli v Domu Páně, jsme stravováni Kristovou láskou a pravdou a tak získáváme sílu přinášet světu naději.?

V poslední části promluvy se Benedikt XVI. zaměřil na pastoraci manželství a rodiny.
?Vaše úsilí na tomto poli stojí v srdci evangelizace kultury a přispívá k dobru společnosti jako k celku. Tento životní apoštolát, do kterého je zapojeno mnoho kněží a řeholníků, patří právem i laikům. Rostoucí spletitost záležitostí týkajících se rodiny, včetně pokroku v bio-medicíně, o čemž jsem nedávno hovořil s korejským velvyslancem u Svatého Stolce, přináší potřebu vzdělávání těch, kdo v této oblasti pracují. V té souvislosti bych vás rád upozornil na hodnotný přínos Institutu pro studium manželství a rodinného života, který úspěšně působí v mnohých částech světa.?
Na závěr své promluvy k biskupům Jižní Koreje Svatý otec ocenil ?praktická gesta smíření podniknutých pro dobro obyvatel Severní Koreje.? A vyzval k pokračování takovýchto iniciativ.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.