Benedikt XVI.: Odvážně bránit lidskou důstojnost proti logice relativismu

1.12.2007 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci představitele nevládních organizací inspirovaných katolickou sociální naukou. Ti se v Římě sešli, aby hovořili o tom, jakými způsoby ve spolupráci se Svatým stolcem mohou přispět k řešení problémů a výzev, které jsou spojeny s činností OSN a dalších mezinárodních i regionálních organizací.
V úvodu své promluvy k nim Svatý otec připomněl, že některé ze zastoupených organizací jsou uznávané církví jako sdružení laických věřících, jiné mají charakter institutů zasvěceného života a další mají občanskou povahu a působí v nich i příslušníci jiných vyznání.

?Každému z vás však záleží na podpoře lidské důstojnosti. Touto touhou je inspirována i činnost Svatého Stolce. Důvodem tohoto setkání je vyjádřit vám vděčnost a ocenění za práci, kterou konáte, podpořit ducha spolupráce mezi vámi navzájem a zvýšit tak účinnost vaší snahy ve jménu společného dobra lidské bytosti a celého lidstva,?

řekl Benedikt XVI. a zúčastněné také povzbudil v boji proti relativistickým postojům na mezinárodní úrovni, když řekl:

?Mezinárodní diskuze je často poznamenána relativistickou logikou, která považuje za jedinou záruku mírového soužití mezi lidmi odmítnutí pravdy o člověku a jeho důstojnosti, a nehovořit o možnosti etiky založené na uznání přirozeného mravního zákona. To vedlo k přijetí zákonů a politiky, které chápou konsenzus mezi státy ? občas založený na krátkodobých zájmech nebo zmanipulovaný ideologickým tlakem ? jako jediný základ mezinárodních norem. Trpké ovoce této logiky je zřejmé: vzpomeňme, například, na to, jak jisté sobecké životní styly ovlivňují lidská práva; na nedostatek starosti o ekonomické a sociální potřeby chudších národů; na opovrhování humanitárním právem a na selektivní obranu lidských práv. Doufám, že vaše studium a reflexe v těchto dnech najde efektivnější způsob, jak na mezinárodní úrovni učinit sociální učení církve známějším a akceptovanějším.?

Benedikt XVI. také připomenul, že je zapotřebí ducha solidarity, který vede k podpoře etických principů, jež jsou ze své přirozenosti základem společenského života, a zůstávají nepopiratelné:

?Duch solidarity vštěpuje silný smysl pro bratrskou lásku, která vede k lepšímu přijímání ostatních iniciativ a hlubší touze po spolupráci. Díky tomuto duchu budou, mohou, bude-li to užitečné, jednotlivé nevládní organizace a představitelé Svatého Stolce vzájemně spolupracovat, při respektování svých odlišných povah, základních cílů a pracovních metod.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.