Benedikt XVI. se setkal s novými kardinály a jejich přáteli

26.11.2007 

Ve vatikánské aule Pavla VI. se dnes dopoledne setkal Benedikt XVI. s 23 novými kardinály, jejich příbuznými a přáteli. Na setkání nechyběla ani komunita Čechů žijících v Římě, zejména velvyslanec ČR u Svatého stolce Pavel Jajtner,ale také seminaristé,kněží a sestry boromejky z koleje Nepomucenum, vedoucí a personál poutního domu Velehrad, kteří přišli blahopřát novému kardinálovi Giovanni Coppovi, bývalému dlouholetému apoštolskému nunciovi v naší vlasti, který dnes ráno slavil eucharistii nad hrobem svatého Petra v kruhu svých nejen italských, ale i mnoha českých přátel. Právě tento vztah kardinála Coppy k naší vlasti, jenž vznikl během jeho dlouholeté a plodné diplomatické mise, zmínil Benedikt XVI. ve své promluvě k novopečeným kardinálům a jejich přátelům jako jeho charakteristickou známku. Tato slavnostní chvíle a moment společenství s Petrovým nástupcem ? jak řekl Svatý otec ? je ?jedinečnou příležitostí zakusit katolicitu církve?. Přátele nových kardinálů pak právě s ohledem na nové členy kardinálského kolegia Benedikt XVI. pobídl:

?Každého z vás vybízím, aby jste neopomíjeli využít každé příležitosti k projevům přátelství, úcty a modlitby, a pomáhali jim tak v další věrné službě církvi, aby v různých službách a posláních, které jim Prozřetelnost svěřuje, dosvědčovali stále velkodušnější lásku ke Kristu. Modlete se nadále za ně i za mne, aby společenství pastýřů s papežem bylo pevné, aby celému světu nabízelo svědectví církve věrné Kristu a připravené vycházet s prorockou odvahou vstříc očekáváním a duchovním požadavkům lidí naší doby. ?

Samotné neo-kardinály pak žádal, aby ho provázeli svými lidskými i pastoračními zkušenostmi: ?Velmi spoléhám na vaši cennou podporu, abych mohl co nejlépe plnit svou službu celému Božímu lidu. Této podpory mám zapotřebí. ?

Řekl Benedikt XVI. mimo jiné ve své promluvě k novým členům kardinálského sboru a jejich přátelům, které přijal dnes dopoledne ve zvláštní audienci ve Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.