Benedikt XVI. poukázal během generální audience na tíživou situaci v Somálsku

21.11.2007 

Na závěr dnešní generální audience Benedikt XVI. upozornil na neutěšenou situaci v Somálsku, když řekl:

?Obdržel jsem bolestivé zprávy o svízelné situaci v Somálsku, zejména v Mogadišu, které trpí stále větší sociální nejistotou a chudobou. Sleduji s neklidem vývoj situace a vyzývám ty, kdo nesou politickou zodpovědnost na místní i mezinárodní úrovni, aby našli mírové řešení a přinesli úlevu tomuto drahému lidu. Povzbuzuji také úsilí těch, kdo i přes nebezpečí a nepohodlí zůstávají v této oblasti, aby přinášeli pomoc a podporu jejím obyvatelům.?

V Somálsku byl dnes novým premiérem vlády prezidenta Abdullahi Yusufa oficiálně jmenován sedmdesátiletý Nuur Adde, bývalý policejní plukovník a prezident Mezinárodního půlměsíce. V zemi zatím pokračují bez přestávky boje mezi povstalci vedenými islámskými radikály a vládními oddíly a Etiopany. Na boje doplácejí především civilisté. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je v zemi s přibližně sedmimiliónovou populací milión těch, co byli nuceni opustit domovy. To, že do dnešního dne už opustilo hlavni město Mogadišu na 60 procent obyvatel, jen zvyšuje dramatičnost situace. Massimo Alberizzi z deníku Corriere della Sera, který se z Mogadišu dnes vrátil pro Vatikánský rozhlas říká:

?Momentálně je město opuštěné. Není tu jídlo ani voda, není tu pomoc, která normálně přijížděla i v době, kdy tu byly mnohem silnější boje. Dnes tu boj není tak silný, jako dřív, ale je tu strach, protože jsou tu bezdůvodné vraždy, totiž střelí tě bez jakéhokoliv motivu. Nebo spíš, motiv tu je v tom smyslu, že si myslí, že ? například ? kolaboruješ s vládou. (...) Takže je tu naprostá nejistota takového druhu, který jsem ještě nikdy neviděl.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.