Benedikt XVI. s biskupy Keni

19.11.2007 

Svatý otec dnes přijal na audienci biskupy z Keni v rámci jejich kanonické návštěvy ad Limina Apostolorum. V začátku své promluvy zdůraznil povinnost biskupů dbát na jednotu stáda, které jim bylo svěřeno i to, jak temperament s jakým afričtí věřící projevují své náboženské cítění dává novou dimenzi křesťanské kultuře. Připomněl, že biskupové jsou povoláni zjevovat jednotu církve a spolupracovat podobně jako dvanáct apoštolů povolaných Kristem k tomu, aby hlásali evangelium a získávali učedníky ze všech národů.

?Pokračujte v bratrské spolupráci v duchu společenství učedníků Krista, vzájemně spojených láskou k němu a evangeliem, které hlásáte. Každý z vás má podíl na hlase církve ve vaší zemi a je důležité, aby různost perspektiv vždy obohacovala jednotu Kristova Těla, tak jako jednota Dvanácti byla prohloubena a posílena jejich různými dary.?

Benedikt XVI. připomněl keňským biskupům také péči o kněze:
?Jako biskupové musíme stále pěstovat smysl pro společenství mezi našimi kněžími, sjednocenými láskou ke Kristu a jejich svátostnou službou. V dnešní době může být život kněze obtížný. Mohou se cítit izolovaní, samotní a zavaleni pastoračními povinnostmi. Musíme jim být blízko a podporovat je.?

Poté se Svatý otec zaměřil na instituci manželství a rodiny, kterou má africký lid obzvlášť v úctě. Připomněl ale, že některé části africké společnosti stále čelí nástrahám promiskuity, polygamie a šíření sexuálně přenosných nemocí. Z tohoto důvodu, podotkl papež, je důležité pomáhat rodičům učit děti jak žít křesťanské manželství uzavřené jako nerozlučitelný svazek mezi mužem a ženou, kteří jsou si podstatně rovni ve svém lidství a jsou otevřeni přijetí potomků.
V této souvislosti poukázal na nebezpečí potratových kampaní a upozornil na to, že likvidace nevinného života nemůže být za žádných okolností ospravedlněna. Připomněl také, že společnost musí pomáhat ženám, kterým přijetí dítěte způsobuje obtíže a že má být připravena přijmout všechny, kdo litují své účasti na interrupci a pomoci jim začít žít nový život s Kristem.

V závěru své promluvy Svatý otec připomenul, že církev v Keni je známá svým přínosem k formaci mladých lidí, pokud jde o etické principy a otevřenost pokojnému dialogu, plnému úcty, s příslušníky jiných sociálních a náboženských skupin.

?V době, kdy se sdělovacími prostředky sociální komunikace šíří sekularismus a relativismus, je důležité nadále podporovat katolickou identitu na školách , univerzitách a seminářích. (...) Katolíci, kteří znají a uvádějí do praxe sociální nauku církve, jsou pro společnost přínosem,?
- řekl biskupům z Keni Svatý otec.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.