Blahořečen italský národní buditel

19.11.2007 

Tuto neděli (18.11.) byl blahořečen Antonio Rosmini, ?velká postava kněze a osvícený muž kultury?, jak o něm řekl mimo jiné Benedikt XVI. ve své nedělní promluvě při Anděl Páně. Na eucharistické slavnosti spojené s blahořečením, která se konala ve sportovním paláci ve městě Novara, bylo přítomno 8 tisíc lidí včetně několika státní činitelů a předsedal jí prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Jose Saraiva Martins. Událost, přenášená italskou televizí, měla přirozeně celonárodní rozměr, protože nový blahoslavený patří k nejvýznamnějším osobnostem italského národního obrození 19.století. Ve srovnání s českým prostředím lze říci, že beatifikace byla pro italskou společnost něčím jakoby pro český národ bylo blahořečení např. Josefa Dobrovského.

?Apoštolskou autoritou stanovujeme, aby ctihodný služebník Boží Antonio Rosmini, kněz a zakladatel, Institutu Charity a rosminiánských Sester Prozřetelnosti, byl ode dneška nazýván blahoslaveným a dnem slavení jeho památky byl den jeho zrození pro nebe, tedy 1.červenec.?

- vyhlásil jménem Svatého otce kardinál Saraiva Martins, když přečetl apoštolský list Benedikta XVI., kterým byl beatifikován Antonio Rosmini, který žil v letech 1797-1855. Kardinál Martins ve své promluvě mimo jiné poznamenal, že jeho svatost ?zajisté pomůže k opětovnému nastolení přátelství mezi rozumem a vírou, mezi náboženstvím, mravním jednáním a službou křesťanů veřejnosti. Rosmini, pokračoval dále kardinál, jako filosof, pedagog, teoretik politiky, apoštol víry, prorok a kulturní gigant říká soudobému člověku, že i dnes je možné ve všedním životě zároveň myslet i věřit; učí, že víra a rozum se mohou zakládat na svědectví života, vyznačujícího se askezí a mystikou, ale i láskou a službou:

?Opat Rosmini žil teologálním životem, ve kterém víra zahrnuje naději a lásku, v onom důvěrném a láskyplném dialogu s Prozřetelností, která jej vedla k tomu nepodnikat ani v malém ani ve velkém nic, pokud nás k tomu právě Prozřetelnost sama nepřitahuje.?

Prefekt Kongregace pro svatořečení definoval tohoto kněze jako ?učitele Prozřetelnosti? a citoval myšlenku právě na toto téma z jeho díla, v němž Rosmini píše: ?Rozumem a vírou poznávám a v nitru ducha cítím, že všechno to, co se děje, ať už z Boží vůle či dopuštění, děje se hnutím věčné, nekonečné a bytostné lásky?.
Kard. Martins připomenul bolestné nedorozumění, kterému byl po celý svůj život nový blahoslavený vystavován, církevní kruhy nevyjímaje, a poukázal na encykliku ?Víra a rozum?, kde na jeho adresu Jan Pavel II. řekl, že ?v jeho činorodém životě církev rozpoznala znamení ctností praktikovaných v heroické míře?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.