Benedikt XVI. k účastníkům setkání misijních společností apoštolského života

16.11.2007 

?Společenství s nástupci apoštolů zůstává měřítkem duchovní plodnosti misionářské činnosti,? to kladl na srdce Benedikt XVI. účastníkům setkání generálních představených misijních společností apoštolského života.
Benedikt XVI. dnes dopoledne pozdravil v sálu Konsistoře účastníky setkání generálních představených misijních společností apoštolského života. Ve svém proslovu ke kardinálu Ivanu Diasovi, prefektu kongregace pro evangelizaci národů a k dalším 100 členům setkání Petrův nástupce hovořil o poslání k národům a o aktuálních výzvách misijní činnosti.
Svatý Otec zdůraznil, jak je setkání organizované v těchto dnech v Římě kongregací pro evangelizaci národů, ?výmluvným svědectvím vitality misionářského impulsu v církvi? a ducha společenství. Shromáždění zaměřené na téma vzájemných vztahů mezi vatikánskou kongregací a misijními společnostmi apoštolského života je také další příležitostí zamýšlet se nad posláním k národům.
?Společenství s nástupci apoštolů, to je s biskupy,? vysvětluje Benedikt XVI., ?zůstává měřítkem a zárukou duchovní plodnosti misionářské činnosti.? ?Společenství církve ve víře, v naději a lásce,? dodával Kristův náměstek, ?je znamením a předchutí oné jednoty a pokoje, kterým je Boží plán pro celou lidskou rodinu.?
?Jedním ze slibných znamení ?nového misionářského vědomí církve,? tvrdí Benedikt XVI., ?byla rostoucí touha mnoha mužů a žen velkodušně spolupracovat na poslání k národům, jak naléhal 2.Vatikánský konci: ?hlásání evangelia je základní povinnost celého Božího lidu a to jak v minulost, tak i dnes. Misionáři i nadále opouštějí své rodiny a své domy, často s velkou obětí, s jediným záměrem hlásat evangelium. A mnozí hrdinsky potvrdili také v naší době hlásání Radostné zvěsti tím, že prolili svou krev. Tak přispěli,? zdůrazňoval Svatý Otec, ?k tomu, aby založili církev a dávali ji mocně růst v dalekých zemích.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.