Evropskému parlamentu předložena rezoluce chránící křesťanskou menšinu

15.11.2007 

Vážné situace ohrožují existenci křesťanských i dalších komunit na Středním Východě a v dalších částech světa,? píše se v textu rezoluce, která byla představena dnes odpoledne na půdě Evropského parlamentu. Vznikla z iniciativy místopředsedy Evropského parlamentu, Maria Maura. Text připomíná různé vážné situace: pronásledování a vraždění, ale také to, že tyto komunity musejí opouštět domovy kvůli nedostatku bezpečí v oblasti. Týká se míst od Gazy, přes Irák, Pákistán, Turecko nebo Súdán až po Filipíny. Více předkladatel této rezoluce Mario Mauro:

?Z dlouhé, téměř nekonečné série tragédií, které se letos staly, jsme si všimli, jak jsou životy mnohých v některých částech světa uvedeny do nebezpečí jen pro jejich víru. Tento fakt je pramenem velkých obav o instituce, které bojovaly o svá práva, o svou vlastní existenci. To je důvod, proč předkládáme rezoluci, která by odolala typické ?politické korektnosti?: je obvyklé bojovat v tomto světě za všechny druhy menšin, mimo těch, které se mohou nazývat křesťany. Nicméně, zdá se mi velmi důležitý fakt, že ode dneška se všechny politické skupiny přibližují v názoru na tento dokument a nechají nás doufat v pozitivní.?

Co konkrétně text žádá od evropských institucí?

?Především vzít tuto situaci na vědomí a už to není málo. Text této rezoluce je dost dlouhý, protože zachází do detailů a ukazuje konkrétní případy porušování lidských práv, které uvádějí v nebezpečí životy v křesťanských komunitách. Za druhé žádáme, aby se v rozpočtu a nastavení darovacích programů Evropské unie ? připomeňme, že Evropa je největší dárce na světě ? bral ohled na to, do jaké míry tyto země respektují tuto menšinu?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.