Legalizací potratů proti chubobě Latinské Ameriky?

12.11.2007 

Předseda argentinské organizace Pro život varoval před následky rozhodnutí tamního senátu, který minulý týden schválil zákon o legalizaci interrupcí. Podle předsedy Roberta Castellana toto rozhodnutí potvrzuje pokusy o organizovanou agendu proti lidskému životu v Latinské Americe. Případ Uruguaye je, podle něj, podobný situacím v mnoha jiných zemích a odhaluje, že na regionální úrovni se objevuje silný a systematický tlak na zavedení programu proti lidskému životu, založený na podpoře antikoncepce, liberalizaci interrupcí, chirurgických sterilizací a destrukci tradičního modelu rodiny, skládající se z muže a ženy tím, že jsou svazky osob stejného pohlaví stavěny na roveň manželství.

?K tomu, co se stalo v Uruguaji musíme přidat totéž v Kolumbii nebo v Mexico City,? říká Castellano a dodává, že vláda v Chile vyvíjí nátlak na lékárny, aby prodávali potratové ?pilulky den poté.?
Podobné tendence se objevují také například v Paraguaji a brazilský prezident Da Silva nedávno vyjádřil svůj úmysl schválit zákon o legalizaci potratů i přes odpor veřejnosti. A tlačeny k zemi jsou také ceny potratových pilulek, podle Da Silvy, proto, aby se prý nejchudším v zemi dostalo možnosti ?rodinného plánování.? Guvernér Ria de Janeira odůvodnil legalizaci potratů tím, že jimi sníží procento chudých lidí v zemi.

Jak uvedl Roberto Castellano pro agenturu CNA, strategii ?proti životu? ukazuje ?přítomnost a nátlak Mezinárodní Federace pro plánované rodičovství a pomoc Ford Foundation pro-potratovým skupinám. Mezinárodní Federace pro plánované rodičovství je jednou z hlavních organizací, které ve světě provozují síť potratových klinik.?
Castellano vysvětluje, že důvodem politiky ?proti životu? je potřeba mezinárodních center mít kontrolu nad demografickým růstem zejména v oblastech, které jsou bohaté na přírodní zdroje a zároveň jsou zadlužené.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.