Benedikt XVI. o situaci v Libanonu

12.11.2007 

Benedikt XVI. upozornil včera při své pravidelné nedělní promluvě na situaci v Libanonu, když řekl, že tato země stojí v rozhodujícím okamžiku svých dějin, na kterém závisí otázka samotného přežití Libanonu a jeho institucí:

?Přijímám za své obavy, které nedávno vyjádřil maronitský patriarcha kardinál Nasrallah Sfeir i jeho vroucí přání, aby nový prezident mohl být přijat všemi Libanonci. Prosme společně Naši Paní z Libanonu, aby inspirovala všechny zainteresované strany nezbytným odstupem od osobních zájmů a opravdovým zájmem o obecné dobro.?

Kardinál Sfeir během své včerejší promluvy varoval před možností nezvolení nového prezidenta, čímž by Libanonu hrozilo sebezničení?. Kardinál Sfeir má proto v úmyslu svolat všechny křesťanské politiky k diskusi o rozhodnutí, která budou klíčová pro budoucnost země. Volby se v Libanonu budou konat 21.listopadu. Ústava Libanonu totiž zaručuje, že jeho prezidentem má být křesťan a maronita. Nynější situace se však zdá nasvědčovat tomu, že křesťané jako celek byli úplně odsunuti stranou a mají mizivý vliv na to, kdo se stane hlavou státu. Narážejí zejména na agresivní politiku vůdce radikálního islámského hnutí Hezbollah, Hassana Nasrallaha.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.