Benedikt XVI. zaslal poselství účastníkům zasedání Papežských akademií

8.11.2007 

V synodální aule Pavla VI. ve Vatikánu bylo dnes zahájeno 12.veřejné zasedání všech Papežských akademií za předsednictví předsedy Papežské rady pro kulturu Mons. Gianfranca Ravasiho. Téma tohoto zasedání je vzato z apoštolské exhortace Sacramentum caritatis a zní: ?Svědci lásky; Boží láska projevující se v mučednících a dílech Církve?. Účastní se jej celkem 7 akademií: Akademie sv.Tomáše Akvinského, Teologická akademie, Akademie Neposkvrněné (P.Marie), Mariánská akademie, Akademie umění a literatury, Archeologická akademie a Akademie kultu mučedníků. Tyto instituce sdružují vědce, spisovatele a umělce a byly založeny v různých dobách od 16. do 20.století. Arcibiskup Ravasi k tomu pro Vatikánský rozhlas říká:

?Jde o akademie, které jsou co do podstaty teologické, historické a literární. Většina jich má dlouhou tradici a některé byly založeny poměrně nedávno. Například Papežská akademie virtuózů u Pantheonu, která má za sebou dlouhou historii, anebo její mladší kolegyně, jakou je Akademie Neposkvrněné. Jejich úkol spadá do oblasti bádání a studia a zúročuje se různými způsoby akademické činnosti, včetně produkce dokumentů, které jsou plodem bádání, většinou na poli filologickém a čistě vědeckém.?

Benedikt XVI. zaslal účastníkům své poselství, ve kterém píše, že ?papežské akademie jsou povolány prosazovat jak v církvi, tak v profánním světě kulturu hodnou lidské existence, oživenou vírou a schopnou předávat krásu křesťanského života. Kulturu, která je schopná adekvátně odpovědět na stále četnější výzvy dnešního kulturního a náboženského kontextu?. Papež se ve svém poselství dotknul tématu zasedání a podotýká, že apoštolskou exhortací Sacramentum caritatis chtěl zdůraznit základní vazbu mezi slavením božských tajemství a svědectví života, mezi zkušeností ze setkání s tajemstvím Boha, pramenem úžasu a vnitřní radosti a dynamismem obnoveného úsilí o to, abychom se stali svědky jeho lásky?. V této souvislosti, pokračuje papež, ?je dnes nanejvýš nutné opětovně poukazovat na příklad křesťanských Mučedníků jak z minulosti, tak ze současnosti, v jejichž životě a svědectví až k prolití krve se svrchovaným způsobem zjevuje láska Boží?. Mučedníci jsou nepomíjivým znamením pravdy křesťanské lásky, píše dále Benedikt XVI., s odvoláním na Bulu Jana Pavla II. Incarnationis mysterium ohlašující Jubileum roku 2000. Papež pak připomíná ?všechna charitativní díla, jež se vynořila během dvaceti století velkodušným působením křesťanů, motivovaných ?vnitřním plamenem Kristovy lásky? a na obrovské množství křesťanů, kteří se přičinili během posledních dvou tisíciletí křesťanských dějin o vytvoření a prosazení charitativních iniciativ a dobročinných institucí a konkrétně tak umožnili, aby se projevilo nerozlučné spojení mezi láskou k Bohu a láskou k bližnímu.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.