Saúdskoarabský král Abdullah navštívil Benedikta XVI.

6.11.2007 

Historicky první návštěvu papeže ve Vatikánu vykonal dnes dopoledne král Saúdské Arábie. Abdullah bin Abdulaziz Al Saud je na 13 denní zahraniční cestě, během níž navštíví tři Evropské země a Turecko. Po Velké Británii, kde se setkal s anglickou královnou Alžbětou přijel včera do Itálie, kde byl přijat prezidentem Napolitanem a premiérem Prodim. Jeho dnešní návštěva ve Vatikánu začala půl hodiny po poledni a trvala necelou hodinu, bezprostředně po návštěvě papeže se Saúdskoarabský král setkal také se státním sekretářem kard. Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy arcibiskupem Mambertim.

Svatý otec Benedikt XVI. přijal saúdskoarabského monarchu Abdullaha ve své knihovně, kde setrvali v půl hodinovém rozhovoru za účasti dvou tlumočníků (z italštiny a z arabštiny). Podle sdělení přítomných novinářů bylo papežovo přijetí velice vřelé. Benedikt XVI. vyšel ? mimo protokol - vzácnému hostovi vstříc a podali si obě ruce. Vzájemné rozhovory se podle sdělení tiskového střediska Svatého stolce konaly ?v srdečném ovzduší a dotkly se témat, které leželi na srdci oběma stranám. Zejména byla zdůrazněna snaha o mezikulturní a mezináboženský dialog za účelem mírumilovného a plodného soužití mezi lidmi a národy, význam spolupráce mezi křesťany, muslimy a židy při prosazování pokoje, spravedlnosti, duchovních a morálních hodnot, zejména ve prospěch rodiny. Vatikánští představitelé ? pokračuje vatikánské tiskové sdělení - při svém přání prosperity všem obyvatelům Saúdské Arábie zmínili také pozitivní a činorodou přítomnost křesťanů v této zemi. Nechyběla nakonec ani výměna názorů ohledně Středního Východu a nezbytnosti najít spravedlivé řešení konfliktů, zvláště izraelsko-palestinského, které sužují tento region.?

Nejvyšší představitel Saúdské Arábie, která nemá oficiální diplomatické vztahy se Svatým stolcem, byl ve Vatikánu vůbec poprvé. Na dnešní historické návštěvě Kristova náměstka byl Saúdskoarabský král Abdullah doprovázen 12 člennou delegací, skládající se pouze z mužů. Mezi žurnalisty byl také korespondent televize Al Jazeera. Následující evropskou zemí, do níž se král Abdullah vydá, bude Německo. Saúdská Arábie je státem, kde platí výslovný zákaz jakýchkoli jiných náboženských projevů než je islám. Je zakázáno např. nosit viditelně křížek či růženec, šířit Bibli a konat bohoslužby jak veřejně, tak soukromě, přičemž v zemi žije kolem 800 tisíc křesťanů, zahraničních pracovníků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.